Business Internaţional

În timp ce la Bucureşti guvernul Ciolacu majorează taxele şi impozitele, în Italia guvernul anunţă un plan de 24 de miliarde de euro în reduceri de taxe şi cresteri de salarii pentru a revigora creşterea economică

În timp ce la Bucureşti guvernul Ciolacu majorează...

Autor: Valeriu Dănilă

16.10.2023, 19:05 181

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni plănuieşte reduceri de taxe şi creşterea salariilor în administraţia publică anul viitor pentru a revigora creşterea economică, chiar dacă investitorii sunt preocupaţi de finanţele ţării, scrie Financial Times.

În acest timp, în România urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie noile taxe îndelung criticiate de mediul de afaceri autohton şi adoptate în mare grabă de guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Anunţul Italiei, pe care agenţia de rating Fitch îl consideră ca fiind „o relaxare semnificativă a politicii fiscale”, a dus obligaţiunile italiene pe 10 ani la un randament de 5% pentru prima în ultimii 11 ani.

Giancarlo Giorgetti, ministrul de finanţe italian, a adăugat că bugetul pentru anul viitor este „solid” explicând: „odată ce detaliile vor fi înţelese, pachetul va fi apreciat la nivel european şi de către pieţe”.

Atât Giorgetti cât şi Meloni au arătat că „spaţiul de menevră” a fost redus de majorarea dobânzilor în zona euro, dobânzi care vor costa statul italian 13 miliarde de euro anual.

În ciuda constrângerilor bugetare, Italia va reduce obligativitatea plăţilor către serviciile de asigurare socială, cum ar fi pensiile, astfel peste 14 milioane de salariaţi vor primi un salariu mai mare cu 100 de euro.

Guvernul de la Roma a mai decis reducerea impozitelor pe venit pentru cei cu venituri mici şi medii, aceştia urmând să plătească o cotă unică de 23%. Totodată, urmează şi o creştere de salarii importantă pentru cei din sectorul public, medical şi poliţienesc. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO