Business Internaţional

Tensiunile escaladează: Japonia pune în alertă sistemul de apărare antirachetă, după avertismenul Coreei de Nord

Tensiunile escaladează: Japonia pune în alertă...

Autor: Laura Buciu

29.05.2023, 08:08 74

Japonia şi-a pus luni în stare de alertă apărarea împotriva rachetelor balistice şi a avertizat că va doborî orice proiectil care îi ameninţă teritoriul, după ce Coreea de Nord a anunţat lansarea unui satelit între 31 mai şi 11 iunie.

Coreea de Nord, înarmată nuclear, afirmă că şi-a finalizat primul satelit militar de spionaj, iar liderul Kim Jong Un a aprobat ultimele pregătiri pentru lansare.

„Guvernul recunoaşte că există posibilitatea ca satelitul să treacă pe teritoriul ţării noastre”, a declarat secretarul-şef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, în cadrul unei şedinţe periodice de informare, după ce Coreea de Nord a informat paza de coastă japoneză cu privire la lansarea planificată.

Ordinul ministrului japonez al apărării, primul ca răspuns la o lansare spaţială nord-coreeană din 2016, vine după ce în aprilie Japonia a trimis în Marea Chinei de Est un distrugător care transporta interceptoare Standard Missile-3 (SM-3), care pot lovi ţinte în spaţiu, şi a trimis în insulele Okinawa rachete PAC-3 cu baza la sol, concepute pentru a lovi focoase mai aproape de sol.

Japonia se aşteaptă ca Coreea de Nord să lanseze racheta care transportă satelitul său deasupra lanţului de insule din sud-vest, aşa cum a făcut în 2016, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Presa de stat nord-coreeană a criticat planurile rivalilor săi, Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia, de a face schimb de date în timp real cu privire la lansările sale de rachete, descriindu-i pe cei trei ca discutând despre „măsuri sinistre” pentru întărirea cooperării militare.

Analiştii spun că satelitul face parte dintr-un program tehnologic de supraveghere, care include drone, menit să îmbunătăţească capacitatea de a lovi ţinte în caz de război.

În luna mai, Kim a inspectat o instalaţie militară de sateliţi, a relatat agenţia de presă de stat KCNA a Nordului.

Coreea de Nord a efectuat o serie de lansări de rachete şi teste de armament în ultimele luni, inclusiv o nouă rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat reporterilor că orice lansare de rachetă nord-coreeană ar fi o încălcare gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU care condamnă activitatea sa nucleară şi de rachete.

„Îndemnăm cu tărie Coreea de Nord să se abţină de la lansare”, a postat biroul său pe Twitter, adăugând că va coopera cu aliatul său american, Coreea de Sud şi cu alte ţări şi va face tot posibilul să colecteze şi să analizeze informaţii de la orice lansare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO