Business Internaţional

Tensiunile dintre S&P şi guvernul american se intensifică din cauza unei legi "Mea Culpa"

O lege de tip "Mea Culpa" sporeşte tensiunile dintre S&P şi guvernul american

Autor: Vlad Popescu

10.08.2011, 13:36 2515

Standard & Poor's (S&P)critică o propunere a guvernului Statelor Unite de a obligaagenţiile de rating să anunţe public dacă au făcut "erorisemnificative" într-o analiză de credit, transmiteReuters.

S&P a fost acuzată de administraţia Obama că a făcut oeroare în calculele care au condus, vineri, la reducerea ratinguluiSUA pentru prima dată în istorie de la nivelul de top triplu-A laAAĂ. Trezoreria SUA, care a primit în avans decizia de reducere aratingului şi motivarea adusă de S&P, a identificat în scurttimp eroarea şi a informat agenţia de rating. Compania a negat căar fi greşit, dar a modificat prognozele macroeconomice pe termenlung după discuţiile cu oficialii guvernului. Decizia de rating nua fost modificată, agenţia arătând că noile prognoze nuinfluenţează cu nimic calificativul financiar al SUA.

S&P a trimis luni o scrisoare de 84 de pagini cătreSecurities and Exchange Commission (SEC), Comisia de reglementare avalorilor mobiliare din SUA, în care îşi exprimă temerile legate demai multe măsuri propuse de instituţie, vizând în principalchestiunea "erorilor semnificative".

SEC propune, într-un proiect legislativ de 517 pagini, obligareaagenţiilor de rating să anunţe pe site-urile proprii atunci cândidentifică o "eroare semnificativă" în metodologia care a precedato decizie de rating.

Propunerea guvernului face parte din pachetul de legi Dodd-Frankde reformă a reglementării şi supravegherii sectoruluifinanciar.

S&P susţine de asemenea că proiectul SEC ar putea oferiguvernului american "o influenţă nemeritată" asupra deciziilor derating.

Evenimentele de vineri au creat tensiuni puternice întrecompanie, membră a grupului McGraw Hill, şi Washington. Agenţia afost criticată dur de oficiali ai administraţiei, dar şi decongresmeni din ambele partide dominante. Comisia bancară din Senata nunţat luni că a început să investigheze decizia S&P de areduce ratingul SUA.

Proiectul SEC cuprinde o gamă variată de propuneri, inclusivobligarea agenţiilor de rating să facă publice mai multe detaliilegate de procesele de control intern, să implementeze mecanismeriguroase de protecţie împotriva conflictului de interese şi săexplice mai detaliat metodologiile prin care ajung la rating-urileemise.

Chestiunea privind "erorile semnificative" pare să deranjeze celmai mult S&P, inclusiv dezbaterea lansată de SEC privindentitatea care ar trebui să decidă ce anume se constituie într-oeroare semnificativă.

Preşedintele S&P, Deven Sharma, a declarat, în scrisoare, căpolitica internă de corectare a erorilor "s-a dovedit eficientă şi,atunci când au apărut greşeli, am reacţionat urgent şi transparent,în beneficiul pieţei".

Criticii agenţiilor de rating amintesc însă despre ratingurilede top acordate Enron, Lehman Brothers, Bear Stearns şi altorinstituţii şi instrumente financiare care s-au regăsit în centrulcrizelor financiare din ultimii 20 de ani.

Pe lângă chestiunea erorilor, S&P a identificat numeroaseprobleme cu propunerea SEC, care vizează aspecte precum concurenţaşi aplicarea globală a regulilor.

Dintre cele trei mari agenţii de rating, S&P este singuracare se opune vehement, până acum, prevederii privind "erorilesemnificative".

O comisie din Senatul SUA a criticat dur în acest an S&P şiMoody's pentru că au contribuit la declanşarea crizei financiareglobale prin acordarea unor evaluări exagerat de bune unorinstituţii financiare şi instrumente derivate pe crediteipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO