Tensiunile dintre S&P şi guvernul american se intensifică din cauza unei legi "Mea Culpa"

Autor: Vlad Popescu 10.08.2011

Standard & Poor's (S&P) critică o propunere a guvernului Statelor Unite de a obliga agenţiile de rating să anunţe public dacă au făcut "erori semnificative" într-o analiză de credit, transmite Reuters.

S&P a fost acuzată de administraţia Obama că a făcut o eroare în calculele care au condus, vineri, la reducerea ratingului SUA pentru prima dată în istorie de la nivelul de top triplu-A la AAĂ. Trezoreria SUA, care a primit în avans decizia de reducere a ratingului şi motivarea adusă de S&P, a identificat în scurt timp eroarea şi a informat agenţia de rating. Compania a negat că ar fi greşit, dar a modificat prognozele macroeconomice pe termen lung după discuţiile cu oficialii guvernului. Decizia de rating nu a fost modificată, agenţia arătând că noile prognoze nu influenţează cu nimic calificativul financiar al SUA.

S&P a trimis luni o scrisoare de 84 de pagini către Securities and Exchange Commission (SEC), Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din SUA, în care îşi exprimă temerile legate de mai multe măsuri propuse de instituţie, vizând în principal chestiunea "erorilor semnificative".

SEC propune, într-un proiect legislativ de 517 pagini, obligarea agenţiilor de rating să anunţe pe site-urile proprii atunci când identifică o "eroare semnificativă" în metodologia care a precedat o decizie de rating.

Propunerea guvernului face parte din pachetul de legi Dodd-Frank de reformă a reglementării şi supravegherii sectorului financiar.

S&P susţine de asemenea că proiectul SEC ar putea oferi guvernului american "o influenţă nemeritată" asupra deciziilor de rating.

Evenimentele de vineri au creat tensiuni puternice între companie, membră a grupului McGraw Hill, şi Washington. Agenţia a fost criticată dur de oficiali ai administraţiei, dar şi de congresmeni din ambele partide dominante. Comisia bancară din Senat a nunţat luni că a început să investigheze decizia S&P de a reduce ratingul SUA.

Proiectul SEC cuprinde o gamă variată de propuneri, inclusiv obligarea agenţiilor de rating să facă publice mai multe detalii legate de procesele de control intern, să implementeze mecanisme riguroase de protecţie împotriva conflictului de interese şi să explice mai detaliat metodologiile prin care ajung la rating-urile emise.

Chestiunea privind "erorile semnificative" pare să deranjeze cel mai mult S&P, inclusiv dezbaterea lansată de SEC privind entitatea care ar trebui să decidă ce anume se constituie într-o eroare semnificativă.

Preşedintele S&P, Deven Sharma, a declarat, în scrisoare, că politica internă de corectare a erorilor "s-a dovedit eficientă şi, atunci când au apărut greşeli, am reacţionat urgent şi transparent, în beneficiul pieţei".

Criticii agenţiilor de rating amintesc însă despre ratingurile de top acordate Enron, Lehman Brothers, Bear Stearns şi altor instituţii şi instrumente financiare care s-au regăsit în centrul crizelor financiare din ultimii 20 de ani.

Pe lângă chestiunea erorilor, S&P a identificat numeroase probleme cu propunerea SEC, care vizează aspecte precum concurenţa şi aplicarea globală a regulilor.

Dintre cele trei mari agenţii de rating, S&P este singura care se opune vehement, până acum, prevederii privind "erorile semnificative".

O comisie din Senatul SUA a criticat dur în acest an S&P şi Moody's pentru că au contribuit la declanşarea crizei financiare globale prin acordarea unor evaluări exagerat de bune unor instituţii financiare şi instrumente derivate pe credite ipotecare.