Business Internaţional

Temutul coronavirus ar putea trimite Italia în recesiune

Temutul coronavirus ar putea trimite Italia în recesiune

Autor: Eduard Ivanovici

13.02.2020, 18:00 12024

Italia este în pericol să nu îşi atingă ţintele de creştere economică pentru 2020 din cauza epidemiei de coronavirus, potrivit unui comunicat al guvernului italian citat de Bloomberg.

„Impactul coronavirusului riscă să fie extrem de negativ asupra economiei globale şi a Italiei. A devenit mult mai complicat să atingem target-ul de creştere economică de 0,6% pentru buget” a declarat ministrul finanţelor Antonio Misiani.

Epidemia a venit într-un moment dificil pentru economia Italiei. Producţia generală a scăzut în mod surprinzător cu 0,3 puncte procentuale în ultimul trimestru din 2019, fapt ce a pus presiune asupra guvernului fragil al lui Giuseppe Conte. Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Italiei, a avertizat că ţara se confruntă cu riscuri „semnificative” în viitorul apropiat.

Mai mult, ţara ar putea să intre în a patra recesiune din ultimii 12 ani, după ce economia a scăzut constant între 2008 şi 2009, între 2012 şi 2013 şi în 2019.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, produsul intern brut (PIB) al Italiei va creşte cu doar 0,3% anul acesta, mai puţin decât predicţia iniţială de 0,4%.

„China este al treilea cel mai mare furnizor al Italiei, mulţi turişti chinezi venind în Italia în fiecare an”, a declarat Misiani.

A doua coaliţie a premierului Conte, care a luat formă în luna septembrie a anului trecut, continuă să treacă printr-o încordată. Tensiunile dintre democraţi, Mişcarea Cinci Stele şi noul partid Italia Viva afectează o gamă largă de probleme, de la politici economice la reforme judiciare.

„Guvernul poate şi trebuie să continue, are nevoie de o schimbare de ritm, de o accelerare în sectorul economic şi al locurilor de muncă. Ne confruntăm cu un test aspru pentru a ne atinge rezultatele”, a declarat Misiani, adăugând că situaţia va deveni clară până în luna aprilie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO