Business Internaţional

Temerile privind o imigratie masiva dupa extindere se reduc

03.03.2004, 00:00 14



Temerile cu privire la sosirea masiva in statele membre UE a muncitorilor necalificati din tarile care vor adera la Uniune sunt nefondate, riscul fiind cel al plecarii personalului cu superioare din aceste tari, potrivit unui studiu al Comisiei Europene.



Potrivit studiului, in cele zece tari care vor adera la Uniune, precum si in Romania, Bulgaria si Turcia, doar un procent din populatia de peste 15 ani si-a exprimat "intentia ferma" de a emigra, in cursul urmatorilor cinci ani, catre tari care intra in componenta actualei Uniuni Europene. In general, emigrantii sunt tineri absolventi ai invatamantului superior sau studenti, se arata in acest studiu. Ancheta a fost publicata in momentul in care tot mai multe state europene au anuntat, in cursul ultimelor saptamani, aplicarea de restrictii temporare pentru forta de munca din Europa Centrala si de Est, dupa extinderea de la 1 mai. "Acest studiu subliniaza ca temerile referitoare la o imigratie masiva dupa 1 mai sunt nefondate", conform Comisiei Europene.



Studiul se bazeaza pe un sondaj realizat pe un esantion de 1.000 de persoane din fiecare tara, cu exceptia Maltei si Ciprului (500), precum si a Poloniei si Turciei (2.000). Ancheta este inclusa intr-un studiu vast asupra conditiilor de trai in viitoarele membre UE care va fi publicat in scurt timp, la Dublin.



Un studiu sponsorizat de Comisia Europeana in 2000, previziona ca 335.000 de persoane din cele 10 state candidate din estul Europei s-ar putea muta in vest in primii 10 ani de dupa aderare. La sfarsitul anului trecut, autorii si-au revizuit cifrele in sens negativ, deoarece viitorii imigranti sunt descurajati de numarul mai mic de locuri de munca disponibile in UE. Noile estimari indica un flux de cel mult 286.000 de persoane pe an, cu o crestere neta de aproximativ 3,7 milioane de persoane in 15 ani. Daca acestia s-a stabili definitiv in vest, populatia din statele candidate se va diminua cu mai putin de 5%, iar populatia actualilor membri ai UE va creste cu aproximativ 1%.



Controlul asupra pietei fortei de munca va reprezenta o masura cu caracter temporar, aplicate pe o perioada intre unul si sapte ani, astfel ca pana in anul 2011 Uniunea de 25 de membri va beneficia de o piata a fortei de munca unificata. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO