Business Internaţional

Temeri pentru viitorul energetic european

18.06.2004, 00:00 16

Europa trebuie sa ia in considerare posibilitatea utilizarii extinse a energiei nucleare, este de parere Agentia Internationala pentru Energie, ingrijorata de dependenta tot mai mare a Europei de Rusia in ceea ce priveste gazul natural.
Economistul sef al AIE, Fatih Birol, a declarat ca agentia va da publicitatii in octombrie un raport in care va avertiza ca dependenta economiei ruse de petrol si gaze naturale ar putea face ca Europa sa se confrunte cu preturile ridicate controlate de Orientul Mijlociu si de OPEC.
"Ma sperie faptul ca Europa devine tot mai dependenta de gazul natural rusesc", a declarat Birol cu ocazia unei conferinte in Lyon, la inceputul acestei saptamani.
Pe masura ce productia de gaze din Marea Nordului se diminueaza, Europa va deveni tot mai dependenta de importurile din Rusia, care, impreuna cu Iran, detine 52% din rezervele mondiale de gaze naturale.
"Cresterea economica in Rusia este foarte legata de industria petrolului si de cea a gazelor naturale, iar dependenta de petrol si gaze este la un nivel aproape la fel de ridicat ca si in cazul Arabiei Saudite, astfel ca Rusia ar putea face presiuni asupra preturilor pentru a-si rezolva problemele bugetare. Iar noi, europenii, depindem prea mult de gazul natural din Rusia, ceea ce ne face vulnerabili la aceste cresteri de pret", a adaugat el.
Birol a facut o analogie cu sectorul petrolier, in cadrul caruia Orientul Mijlociu produce aproximativ 30% din petrolul mondial. Aceste tari sunt insa economii unilaterale, axate pe un singur produs, care depind in totalitate de veniturile din activitatile petroliere.
"Uneori producatorii din Orientul Mijlociu incearca sa faca presiuni asupra preturilor, iar ca rezultat al politicilor OPEC, lumea intreaga se confrunta cu preturi ridicate la titei. La fel s-ar putea intampla si in cazul Rusiei pe viitor", a mai spus Birol.
El a declarat ca pentru a evita dependenta sporita de combustibilii fosili, a diminua emisiile de gaze care genereaza efectul de sera (conform protocolului de la Kyoto) si a asigura furnizarea energiei fara probleme, solutia este producerea de energie nucleara, care in prezent in Europa este pe cale de a fi abandonata.
AIE estimeaza ca Europa trebuie sa investeasca circa 1.400 miliarde de dolari pana in 2030 pentru a-si asigura o capacitate de 660 de gigawati, din care jumatate ar fi utilizata numai pentru a inlocui centralele vechi.
"Agentia Internationala pentru Energie priveste cu obiectivitate toate sursele de energie. Dar energia nucleara este o optiune pe care trebuie sa o luam in considerare cand planificam strategii pe termen lung", a afirmat Birol.
"Exista trei motive: energia nucleara diminueaza dependenta de surse precum gazul natural; spre deosebire de gaz, carbuni sau petrol, este o sursa de energie care nu emite in atmosfera dioxid de carbon; iar costul capitalului nu va creste in viitor", a declarat el.



Rusia are planurile ei si nu depinde de OPEC
Un oficial moscovit responsabil cu energia a declarat ca guvernul rus nu va dispune cresterea productiei de petrol, in ciuda unei solicitari venite din partea OPEC, care incearca sa compenseze astfel diminuarea productiei pe fondul problemelor actuale de export ale Irakului.
"Avem propriile noastre planuri. Nu avem robinete pe care sa le putem inchide sau dechide. Producem cat putem", a declarat Serghei Oganesyan, director al Agentiei Federale pentru Energie.
Oficiali declarasera anterior ca Rusia se pregateste sa creasca productia in acest an pentru a profita de preturile ridicate ale petrolului, principalul produs exportat de Rusia.
Productia de petrol a Rusiei a atins in luna mai un nou record post-sovietic, de 9,09 milioane de barili pe zi, iar exporturile din lunile ianuarie-mai au crescut cu o cincime fata de aceeasi perioada a anului prcedent, ajungand la 3,88 milioane de barili pe zi.



Exporturi record
Grupul Gazprom se asteapta ca veniturile obtinute in 2004 din exporturi sa se ridice la cel putin 17,5 miliarde de dolari, dupa valoarea record de 16,5 miliarde de dolari atinsa anul trecut. Vicepresedintele Iuri Komarov a declarat ca Gazprom a inregistrat o crestere a veniturilor din exporturi la 9,4 miliarde de dolari in primul trimestru, de la 8,8 miliarde de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut.
Potrivit lui Komarov, exporturile Gazprom, care acopera un sfert din necesarul de gaze naturale din Europa, au crescut cu 10% in ultimii cinci ani, in volum, si cu 60% in ceea ce priveste incasarile.
"Evolutia a fost nu numai rezultatul cresterii preturilor energetice, ci si al eforturilor noastre de a mentine cota de piata in conditiile liberalizarii din Europa", a spus Komarov, referindu-se la tendinta statelor europene de a se orienta catre contractele pe termen scurt, in timp ce Gazprom le prefera pe cele pe termen lung.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO