Business Internaţional

Taxele SUA la importul de otel sunt abuzive

14.07.2003, 00:00 11



Taxele vamale impuse de SUA la importurile de otel in luna martie a anului trecut incalca regulile care guverneaza comertul international, a decis Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).



Concluzia definitiva, pronuntata la cinci luni dupa hotararea provizorie care a fost tot impotriva SUA, a fost prezentata in raportul unei comisii care a examinat plangerile depuse de Uniunea Europeana, Japonia si alte sase tari. #leadend#



Diplomatii au indicat ca SUA, unde presedintele George W. Bush este supus unor presiuni intense din partea producatorilor de otel si a sindicatelor pentru a mentine taxele cat mai mult timp posibil, ar putea contesta decizia OMC, varianta confirmata ulterior de Statele Unite.



La Bruxelles, Comisia Europeana a salutat hotararea, considerand-o o victorie totala, si a informat ca a elaborat o lista de bunuri cu o valoare de circa 2 miliarde de dolari care ar putea face obiectul unor sanctiuni daca Washingtonul nu va elimina taxele in termen de cinci zile de la hotararea OMC sau de la pierderea cazului in apel.



Comisia OMC a indicat ca taxele vamale, care variaza intre 8 si 30% pentru unele categorii de produse din otel si au fost puse in aplicare de Bush ca masura de protectie a industriei siderurgice locale in fata invaziei importurilor, au fost introduse fara justificare adecvata.



Majorarea taxelor vamale a determinat un val de indignare in intreaga lume si acuzatii ca administratia americana ia in deradere cu buna stiinta acordurile comerciale, deoarece mai multe actiuni similare ale SUA au fost deja calificate de comisii ale OMC drept incalcari ale regulilor organizatiei.



Initiativa, despre care SUA sustine ca este permisa de acordul de salvgardare al OMC, ar trebui armonizata la normele organismului comercial, a adaugat comisia.



Criticii politicii externe a SUA au apreciat ca masura reflecta "unilateralismul" general al administratiei Bush.



Noile taxe vamale au intrat in vigoare la 20 martie 2002. Ulterior, cateva state care le-au contestat au primit scutiri de la plata acestora.



Proteste au venit, insa, si din interiorul Statelor Unite, industriile care utilizau otelul in produsele lor reclamand o scumpire a acestora in urma aplicarii noilor taxe, care a condus si la disponibilizari.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO