Business Internaţional

Taxele si impozitele cresc peste tot in lume in ciuda promisiunilor politicienilor

Taxele si impozitele cresc peste tot in lume in ciuda promisiunilor politicienilor

Click pentru imaginea intreaga

22.10.2007, 14:46 56

In ciuda discursurilor politice care pun un accent din ce in ce mai pronuntat asupra necesitatii reducerii impozitelor, un studiu arata ca, dupa o scadere nesemnificativa in ultimii ani, taxele si impozitele si-au reinceput ascensiunea, scrie International Herald Tribune.
In ansamblu, taxele au urcat la nivel mondial, de la 30 de centi pe dolar in 1975 la peste 36 de centi pe dolar astazi, se arata in raportul anual al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
In 2005, taxele colectate au atins nivelul record din 2000, cand 36,2% din Produsul Intern Brut al celor 30 de state din cadrul OCDE a mers, sub forma de taxe, atat spre administratia centrala, cat si spre cea locala. Iar, datele pentru 2006, desi nu au fost inca centralizate, vor indica un nou maxim, estimeaza specialistii.
Exista mai multe forte care impulsioneaza cresterea impozitelor, in ciuda reducerilor la care am asistat in ultimii ani, considera Christophor Heady, directorul OCDE.
Cea mai importanta este reprezentata de o puternica revenire a economiei dupa 2002, in special datorata cresterii semnificative a profitului marilor corporatii. Din 2002, marile corporatii au inregistrat o crestere atat de puternica, incat chiar si in cazul in care au avut loc reduceri de impozite, cuantumul taxelor la bugetul de stat a crescut, spune Heady. Mai mult, in sistemele fiscale unde se percepe o taxa pe profit progresiva, cea mai mica modificare a profitului unei companii genereaza venituri semnificative la bugetul de stat.
Cea mai semnificativa crestere a impozitelor, din 1975 pana astazi, a avut loc in Spania si Turcia, unde taxele aproape ca s-au dublat in aceasta perioada. Conform calculelor OCDE, in Turcia acestea au ajuns pana la 32,5% din Produsul Intern Brut, in timp ce in Spania au ajuns pana la 36,7%. De asemenea, Grecia, Portugalia si Coreea de Sud au asistat la cresteri semnificative. Heady spune ca tarile in care taxele au avut un ritm de crestere impresionant au inregistrat si o dezvoltare a sistemului de sanatate si a celui de pensii.
Olanda a fost singura tara, dintre cele studiate, in care impozitele au inregistrat o scadere de 1,7%, pana la 39,5% din Produsul Intern Brut. Din 1975 pana in 2006 nivelul taxelor incasate de catre autoritatile britanice a urcat cu 2,2%, ajungand pana la 37,4% din PIB. In Germania si Canada, unde guvernul reprezinta putin peste 30% din economie, cresterea a fost mai putin vizibila (1,4%), in timp ce Franta a inregistrat o crestere de 9,1%, pana la 44,7% din PIB. In Italia, impozitele au urcat de la 25,4% in 1975 la 42,7% anul trecut.
Vorbind de efectele pe care nivelul ridicat al taxelor le are asupra cresterii economice, Heady a declarat ca "exista indicii care arata faptul ca tarile cu un nivel ridicat al impozitelor inregistreaza un ritm de crestere economica mai lent, dar relatia dintre cei doi indicatori nu este foarte evidenta". Mai mult, spune el, "Suedia este una dintre tarile cu cel mai ridicat nivel de impozitare, aproape 50% din PIB, inregistrand in acelasi timp cea mai puternica crestere economica din ultimii 20 de ani dintre toate statele membre ale OCDE". Iar acest lucru arata ca cel mai mult conteaza modul in care sunt cheltuiti banii.
Statele Unite se afla printre tarile cu cea mai mica rata de impozitare, nivelul taxelor crescand de la 25,6% in 1975 la doar 28,2% in 2006. Raportul mentioneaza si faptul ca taxele platite de americani au urcat la un nivel record de 29,9% in 2000, coborand la 26% in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO