Business Internaţional

Taxa pe tranzacţiile cu cardul, cea mai recentă armă a Ungariei împotriva deficitului

Taxa pe tranzacţiile cu cardul, cea mai recentă armă a Ungariei împotriva deficitului

Premierul ungar Viktor Orban trebuie să găsească surse noi de venituri şi reduceri de cheltuieli pentru a reintra în graţiile creditorilor internaţionali

Autor: Andrei Cîrchelan

25.04.2012, 00:03 1423

Printre acestea figurează impozitarea minutului de conversaţie la telefon şi SMS şi taxarea tranzacţiilor financiare cotidiene, cum ar fi operaţiunile la bancomat şi plata facturilor la utilităţi, scrie The Wall Street Journal.

Măsurile, care au ca scop reducerea deficitului bugetar anul acesta şi în 2013, sunt cuprinse în cel mai recent Raport de Convergenţă înaintat Bruxellesului de Ministerul Economiei. Guvernul speră că acest plan va determina CE să renunţe la sancţiunea stabilită în martie pentru depăşirea limitei de deficit bugetar cerută de UE în pofida avertismentelor instituţiei, respectiv blocarea, din 2013, a unor fonduri de coeziune de 495 milioane euro. Măsurile ar putea echivala cu 2,3% din PIB-ul anului viitor.

Autorităţilor ungare intenţionează să aplice o taxă echivalentă cu aproximativ 1 eurocent pe fiecare minut de conversaţie telefonică şi fiecare SMS, începând cu luna iulie a acestui an, potrivit portfolio.hu. Se estimează că măsura ar aduce la buget venituri de aproximativ 170 milioane euro, din care aproximativ jumătate ar fi plătite de operatorul Magyar Telekom.

Dacă o astfel de taxă ar fi aplicată în România, ea ar suplimenta veni­turile buge­tare cu aproximativ 57,3 milioane euro lunar. Calculul se bazează pe cele mai recente date ale Ancom, potrivit cărora traficul total de telefonie a ajuns la 28,74 miliarde de minute vorbite şi 5,66 miliarde de SMS-uri în prima jumătate a anului 2011.

Pe lângă taxa telefonică, guvernul de la Budapesta intenţionează să extindă aşa-numita taxă Robin Hood, un impozit plătit de companiile energetice. Mai mult, autorităţile vor să mărească această taxă de la 8% la 16% şi să lărgească baza de impozitare pentru a in­clu­de şi alte companii de utilităţi. Ungaria apli­că deja o taxă pe valoare adăugată de 27%, mărită de la 25% la începutul anului curent. Taxa Robin Hood este considerată "răul cel mai mic" în mediul de afaceri ungar, deoarece, chiar şi mărită, ea înlocuieşte o "taxă de criză" impusă de autorităţi în 2010 şi care va fi eliminată până la sfârşitul acestui an. Cele două taxe sunt instrumente tempo­rare folosite de autorităţi pentru a menţine deficitul bugetar la un nivel scăzut. Guvernul ungar estimează că taxa Robin Hood va majora veniturile bugetare cu aproximativ 184 milioane euro în 2013.

Planul pus pe hârtie de guvernul ungar mai include şi măsuri de reducere a finanţării pentru autorităţile locale şi a subvenţiilor din sectorul farmaceutic. Rezultatul anticipat este creşterea veniturilor bugetare cu aproximativ 518 milioane euro în 2012 şi între 1,9 şi 2,2 miliarde euro în 2013. Guvernul etimează că anul acesta deficitul bugetar va ajunge la 2,5% din PIB, iar anul viitor la 2,2% din PIB, a spus Zoltan Csefalvay, secretar de stat în Ministerul Economiei. Potrivit oficialului, Budapesta încearcă să obţină un pachet de finanţare externă de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, iar planul inclus în Raportul de Convergenţă caută să demonstreze că "Ungaria este capabilă să producă stabilitate bugetară, menţinută cu măsuri structurale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO