Business Internaţional

Tarile producatoare de petrol investesc sute de miliarde de dolari in extinderea productiei

23.11.2007, 20:38 44

Din cauza rezervelor de titei insuficiente, marii consumatori mondiali au cerut Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa mareasca productia. Argumentul ca OPEC nu a ramas indiferenta la aceste doleante se afla in desertul Rub' al-Khali, din Arabia Saudita, scrie Financial Times.
In ciuda conditiilor unui mediu extrem, capacitatea de productie a campului petrolier Shaybah, situat intre dune desertice rosiatice, va fi extinsa pana la 750.000 de barili/zi, pana in 2008, de la nivelul zilnic actual de 500.000 de barili de petrol. Marirea capacitatii de productie a campului petrolier face parte dintr-un program de 80 de miliarde de dolari (55 de miliarde de euro) menit sa creasca productia de petrol din Arabia Saudita de la 11,3 milioane de barili/zi,cat este in prezent, la 12,5 milioane de barili/zi, in 2009. Majorarea productiei va permite Arabiei Saudite sa raspunda mai eficient eventualelor cresteri spectaculoase ale cererii de titei. Dar statul saudit nu este singur in aceasta cursa. Cartelul producatorilor de petrol s-a angajat in diverse proiecte de majorarare a productiei, a caror valoare se cifreaza la aproximativ 120 de miliarde de dolari (82 de miliarde de euro), potrivit lui Abdulla El-Badri, secretarul general al OPEC. El-Badri afirma ca proiectele vor majora productia colectiva de petrol a membrilor Organizatiei la circa 40 de milioane de barili/zi. "In ultimii ani, Regatul Arabiei Saudite a facut progrese importante in marirea capacitatii de productie, in timp ce si alti membri ai OPEC urmeaza acelasi trend pentru a putea sa ne atingem scopurile colective", a declarat El-Badri. Ministrul saudit al petrolului Ali Naimi afirma ca aceste megaproiecte reflecta "responsabilitatea catre comunitatea internationala" a regatului arab si a OPEC. Datorita cresterii economice din tarile aflate in dezvoltare, apetitul global pentru energie ar putea avansa semnificativ in urmatorii 25 de ani, potrivit Agentiei Energetice Internationale (IEA), autoritatea de supraveghere energetica a statelor vestice. IEA estimeaza ca nivelul consumului de petrol va creste de la 85 de milioane de barili/zi la 116,3 milioane de barili/zi in 2030. OPEC spera ca eforturile sale investitionale vor tempera ingrijorarile ca cererea de petrol va depasi productia, din cauza consumului excesiv de titei din tari emergente cum ar fi China si India, ceea ce ar conduce la o apreciere a preturilor.
Aceste ingrijorari, evidentiate de avertismentele IEA privind o criza a stocurilor de titei pana in 2015, au urcat recent pretul petrolului pana aproape de 100 de dolari/baril. Datorita faptului ca detine 25% din rezervele mondiale de petrol, Arabia Saudita contribuie la constructia de noi capacitati de productie pentru a asigura stocurile necesare. In afara campului petrolier din Shaybah, compania saudita de stat Saudi Aramco lucreaza la alte patru mari proiecte majore: Hawiya, care va produce 310.000 barili/zi incepand cu jumatatea anului viitor, Khursaniya - 500.000 de barili/zi incepand cu primele luni ale lui 2008, Khurais - 1,2 milioane barili/zi din 2009 si Manifa - 900.000 de barili/zi din 2011.
Productia totala a acestor proiecte saudite va egala capacitatile actuale de productie ale Kuweitului. Arabia Saudita nu desfasoara proiecte majore doar la nivelul productiei, ci si la nivelul de rafinare al petrolului, avand in plan construirea a patru noi rafinarii si modernizarea altora. Suplimentarea capacitatilor de productie petroliera este capitala. In ultimii cinci ani, Arabia Saudita si restul OPEC s-au confruntat cu o provocare necunoscuta in ultimii 25 de ani si anume aceea ca piata a acuzat Organizatia ca nu a fost capabila sa furnizeze rezerve sigure si nici sa stabilizeze preturile. Problema, comparativ cu experienta din anii 1990, nu a fost o scadere a pretului petrolului, ci inabilitatea cartelului de a controla piata crescanda a titeiului. Intr-adevar, de la summitul organizat in 2000, la care au participat toti sefii de stat membri ai OPEC, pretul petrolului a crescut de peste trei ori. Cele cateva majorari de productie operate de cartel nu au putut calma piata. Acest lucru ar putea reprezenta o problema importanta pentru Arabia Saudita si pentru ceilalti membri din organizatie, deoarece preturile ridicate ar putea periclita cererea viitoare.
Fatih Birol, economist-sef al IEA, considera ca sarcina OPEC din urmatorii zece ani este de a obtine un nivel al pretului care sa genereze "profituri bune" si "stimulente oportune pentru investitii", dar in acelasi timp pretul nu trebuie sa fie prea ridicat, pentru a nu diminua economiei mondiale.
"Este mai bine sa ai 50% din ceva decat sa 100% din nimic", a declarat Galo Chiriboga, ministrul petrolului din Ecuador, cu referire la problema preturilor ridicate asupra cererii de titei pe termen lung. Motivul principal pentru care OPEC a scapat controlul petrolului este reprezentat de capacitatea cartelului de creare a stocurilor, care actioneaza ca un tampon impotriva evenimentelor neasteptate.
Capacitatea de stocare a cartelului a scazut la doar un milion de barili/zi in 2005, comparativ cu cele 5 milioane debarili pe zi din 2002, potrivit estimarilor departamentului energetic american. La sfarsitul anilor '80 rezervele OPEC erau de 10 milioane de barili/zi. Pentru ca situatia din prezent sa fie si mai grava, majoritatea capacitatii de stocare actuale este concentrata sub forma de petrol de calitatea slaba, pentru care capacitatile de rafinare sunt limitate. Bassam Fattouh de la Institutul Qxford pentru Studii Energetice a mentionat ca atunci cand membrii OPEC produc la capacitate maxima, sau aproape de maxim, cartelul nu are niciun fel de influenta asupra pretului. "In 2004, temerile referitoare la abilitatea producatorului dominant, Arabia Saudita, de a alimenta piata cu cantitati suplimentare de petrol de o anumita calitate au facut inutile anunturile OPEC de crestere a productiei", a afirmat Fattouh. El-Badri a mentionat ca OPEC este obligata sa mentina un nivel suficient al capacitatilor de rezerva pentru a diminua problemele care ar putea sa apara din cauza unor intreruperi de furnizare a petrolului. Totusi, neincrederea pietei in planurile OPEC mentine pretul titeiului la un nivel ridicat. In vreme ce OPEC promite o crestere uriasa a capacitatilor de productie mult peste probabilul nivel al cererii, este greu de crezut ca multe dintre planurile cartelului se vor definitiva. Proiectele saudite par sa respecte programul de executie, dar in tari ca Venezuela, Iran, Irak sau Nigeria, proiectele similare au putine sanse de a se concretiza.
Naimi recunoaste ca situatia investitionala existenta in multe dintre tarile OPEC, inclusiv Irak si Iran este "dificila", dar spune ca dorinta de investitii este prezenta acolo. Pentru a complica si mai mult situatia, intreaga industrie petroliera sa confrunta cu costurile tot mai mari din constructii, dar si cu probleme legate de lipsa fortei de munca si a materialelor, lucruri care ar putea intarzia si mai mult realizarea proiectelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO