Business Internaţional

Sursă iraniană: Iranul va cumpăra avioane de luptă din Rusia

Sursă iraniană: Iranul va cumpăra avioane de luptă...

Autor: Petru Mazilu

11.03.2023, 19:55 49

Iranul va cumpăra avioane de luptă Su-35 din Rusia, relatează un post de televiziune iranian, citat de Reuters.

Iranul a ajuns la un acord pentru a cumpăra avioane de vânătoare Su-35 din Rusia, a anunţat sâmbătă presa de stat iraniană. Informaţia nu a fost confirmată de partea rusă şi nu au fost oferite detalii despre contract. Membrii misiunii Iran la ONU au mai dezvăluit că iranienii s-au interesat şi de avioane militare din alte ţări, fără a le identifica.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran, în iulie anul trecut, subliniind bunele relaţii dintre cele două ţări. Iranul a recunoscut că a trimis drone în Rusia, dar spune că acestea au fost transportate înainte de începutul războiului din Ucraina.

Forţele aeriene ale Iranului au doar câteva zeci de avioane de atac. Este vorba despre avioane ruseşti şi despre câteva modele americane învechite, achiziţionate înainte de revoluţia iraniană din 1979.

În 2018, Iranul a declarat că a început producţia avionului de vânătoare Kowsar, proiectat la nivel local. Unii experţi militari consideră că avionul este o copie fidelă a unui F-5 produs pentru prima dată în Statele Unite în anii 1960.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO