Business Internaţional

Surpriză neplăcută pentru economişti: Japonia a intrat în recesiune în mod neaşteptat şi pierde poziţia de a treia economie din lume

Surpriză neplăcută pentru economişti: Japonia a...

Autor: Mediafax

15.02.2024, 09:31 835

Japonia a intrat în recesiune în mod neaşteptat după ce economia sa s-a contractat timp de două trimestre la rând. Cifrele prezentate de autorităţile japoneze i-au surprins pe economişti. Japonia a pierdut astfel poziţia de a treia economie din lume.

Produsul intern brut (PIB) al ţării s-a contractat cu 0,4% mai mult decât se aştepta, în ultimele trei luni din 2023, comparativ cu un an mai devreme. Asta după ce economia s-a contractat cu 3,3% şi în trimestrul precedent, potrivit BBC.

Cifrele prezentate de Guvernul Japoniei indică faptul că ţara şi-a pierdut poziţia de a treia economie din lume în faţa Germaniei. Economiştii se aşteptau ca noile date să arate că PIB-ul Japoniei creşte cu peste 1% în ultimul trimestru al anului trecut.

Cele mai recente date despre PIB pot fi un semn că banca centrală a ţării va întârzia şi mai mult o decizie privind costul împrumutului. Banca Japoniei a introdus o rată negativă a dobânzii în 2016, încercând să stimuleze cheltuielile şi investiţiile.

Ratele negative fac yenul mai puţin atractiv pentru investitorii globali, ceea ce a împins în jos valoarea monedei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO