Business Internaţional

Surpriză în lumea financiară: BCE sub conducerea italianului Draghi reduce dobânda-cheie

Surpriză în lumea financiară: BCE sub conducerea italianului Draghi reduce dobânda-cheie

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

04.11.2011, 00:03 192

Într-o decizie care a luat prin surprindere lumea financiară, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, în prima şedinţă a Consiliului Guvernatorilor prezidată de noul şef al instituţiei, Mario Draghi, scrie Reuters.

Draghi a preluat marţi funcţia de preşedinte al BCE după încheierea mandatului de opt ani al lui Jean-Claude Trichet.

Majoritatea analiştilor nu se aşteptau la o reducere a dobânzii la un timp atât de scurt de la schimbarea şefului BCE chiar dacă o considerau necesară din cauza înrăutăţirii perspectivelor economice.

Reducerea dobânzii vine în contextul creşterii puternice a costurilor de împrumut ale Spaniei şi Italiei după ce premierul elen a pus pe jar întreaga lume financiară anunţând că va lăsa populaţia să decidă dacă acceptă sau nu cel de-al doilea pechet de bailout.

În contextul încetinirii economiei uniunii monetare şi al îngrijorărilor tot mai mari ale investitorilor, BCE s-a aflat sub presiune pentru a inversa cele două majorări de dobândă din acest an, în urma cărora dobânda-cheie a ajuns de la minimul record de 1% la 1,5%, şi pentru un angajament mai puternic privind achiziţia de obligaţiuni ale statelor cu probleme financiare din zona euro

În acest sens, cel mai important organism de lobby pentru sectorul bancar, Institutul pentru Finanţe Internaţionale, a cerut BCE să sprijine pieţele obligaţiunilor în timp ce zona euro implementează cele mai recente măsuri anticriză, notează The Wall Street Journal.

"Economia slăbeşte, posibil chiar se contractă. Este vorba despre supravieţuirea zonei euro, în mod cert a unor state. Sprijinul BCE este important", a spus eco­nomistul Silvio Peruzzo de la Royal Bank of Scotland.

Rezerva Federală a SUA a menţinut miercuri dobânda de politică monetară la minimul record, aproape de zero, a redus proiecţia de creştere economică pentru anul viitor de la 3,3-3,7% la 2,5-2,9%.

Instituţia a avertizat, de asemenea, că situaţia din Europa generează riscuri importante pentru Statele Unite

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO