Business Internaţional

Supremaţia Rusiei în industria gazelor naturale ar putea fi în pericol

Supremaţia Rusiei în industria gazelor naturale ar putea fi în pericol

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

18.04.2012, 18:43 2110

Industria gazelor naturale este unul dintre motoarele cheie ale economiei din Rusia. Gazprom, gigantul energetic controlat de stat, este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, asigurând 15% din livrările de la nivel mondial.

Ar putea fi ameninţată supremaţia Rusiei în industria gazelor naturale de expansiunea gazelor de şist?

Până în prezent, Moscova şi Gazprom au fost aparent nepăsătoare în privinţa acestei ameninţări, dar pe măsură ce impactul dezvoltării producţiei de gaze naturale din SUA devine tot mai evident, reducând preţurile la niveluri care nu au mai fost înregistrate de zece ani şi aducând în prim plan perspectivele ca ţara să devină un exportator important, Kremlinul începe să acorde o atenţie sporită acestui lucru, scrie Financial Times.

Cel mai mare risc pentru Rusia nu sunt gazele de şist din SUA, ci potenţialul dezvoltării rezervelor similare din România, Bulgaria, Polonia şi Ucraina.

Ţările est europene concurează pentru a exploata depozitele de gaze de şist utilizând aceeaşi tehnologie folosită şi în SUA.

Schimbarea de atitudine a Rusiei este condusă de preşedintele Vladimir Putin, care a declarat recent în faţa parlamentului că expansiunea gazelor de şist poate reconfigura "serios" piaţa mondială a energiei.

"Companiile naţionale de energie trebuie să răspundă acestor provocări", a precizat Putin referindu-se la Gazprom. El a mai declarat că Rusia trebuie să fie pregătită "pentru şocurile externe" şi că "un nou val de schimbări tehnologice" modifică "structura pieţelor globale".

Gazprom asigură 20% din necesarul de gaze al Europei, dezvoltarea depozitelor de gaze de şist în ţările din apropiere fiind o ameninţare serioasă pe termen lung, dar impactul asupra poziţiei Rusiei pe piaţa europeană nu ar trebui supraestimat. În Europa industria gazelor de şist este de abia la început şi are de înfruntat foarte multe obstacole, în special opoziţia locală cu care se confruntă forajul din cauza problemelor de mediu. La începutul acestui an Bulgaria a suspendat operaţiunile cu gaze de şist ale Chevron iar guvernul a anunţat că ar putea interzice complet forajul de gaze de şist. Franţa a interzis anul trecut aceste activităţi din cauza problemelor de mediu.

Gazprom are motive de îngrijorare, dar nu de panică. Avertismentul lui Putin ar putea avea legătură mai mult cu mândria naţională, pentru că Rusia a fost decenii întregi cel mai mare producător de gaze naturale din lume, însă boom-ul din industria gazelor de şist din SUA ar putea fi o ameninţare serioasă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO