Business Internaţional

SUA vizeaza tarife mai mari la importul de mobila din China

22.06.2004, 00:00 13

Tarifele pentru importul de mobila de dormitor anuntate ieri de Statele Unite ale Americii sunt de 198%, ca raspuns la cererea producatorilor autohtoni de a stopa competitia acerba din China, scrie Financial Times.
Decizia SUA ar putea incuraja eforturi similare din partea altor producatori americani, care se plang de importurile extrem de ieftine efectuate de pe piata chineza. Cazul este cel mai prolific din toata istoria relatiei cu companiile chineze, si apare ca urmare a unei decizii anterioare a SUA de a mari tarifele asupra importurilor de televizoare chinezesti.
In timp ce tarifele preliminare nu vor aparea mai devreme de saptamana viitoare, schimbarile vor avea caracter  definitiv abia dupa ce Comsia Internationala a Comertului va stabili exact daca companiile de mobila din SUA au fost intr-adevar afectate de importuri. China se confrunta la ora actuala cu doua ori mai multe investigatii pe probleme anti-dumping din partea SUA decat orice alta tara din lume, iar numarul cazurilor in care i s-au impus tarife speciale este de 17.
"Ne-am concentrat asupra Chinei", spune Jim Jochum, asistent al secretarului de comert SUA. "Am avut multe probleme cu China si ma astept sa mai apara si altele", a adaugat el.
Modul complex  in care se pune problema subliniaza ceea ce unii specialisti califica drept lipsa de fair-play a legilor americane. Cei mai  mari producatori chinezi de mobila vor intalni acum tarife relativ modeste care vor avea, probabil, un impact minim asupra capacitatii lor de a vinde produse in SUA. Sapte companii care reprezinta aproximativ 40% din vanzarile de mobila de dormitor din China catre SUA au fost lovite de cresteri de tarife de la 4,9% la 24%. Pe de alta parte, alte 82 de companii care au raspuns direct solicitarilor SUA in legatura cu practicile lor tarifare se vor confrunta cu un procentaj de 10,9%.
Aceste companii reprezinta alt procent de 40% din vanzarile chinezilor in SUA. Dar acest colos adaposteste inca alte mii de fabricanti mai putin mari de mobila, cei care formeaza restul de 20% din totalul producatorilor, ale caror desfaceri in SUA vor fi blocate de tariful prohibitiv de 198%.
Petitia anti-dumping a fost elaborata in octombrie 2003, de o coalitie formata din companii de mobila si sindicate. Producatorii americani de mobila de dormitor detineau 60% din piata bunurilor de consum la sfarsitul anului 2000, dar procentajul a scazut la 50% dupa ce au inceput sa fie concurati de chinezi.
Productia totala a Chinei s-a dublat intre 2000 si 2002, iar exporturile catre SUA au crescut de la 433 milioane de dolari in 2000 la 958 milioane de dolari in anul 2002. In aceeasi perioada, numarul de locuri de munca din industria americana a scazut cu circa 17%, insotit si de diminuarea salariilor. Retailerii de mobila americai s-au opus noilor tarife, motivand ca rezultatul va schimba doar tara dominanta, importurile mutandu-si expeditorul  din China catre alta tari, ca Filipine, Indonezia sau Brazilia.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO