Business Internaţional

Strategii Bancii Centrale Europene ataca problemele sistemului financiar cu o mana legata la spate

14.10.2008, 18:44 27

Banca Centrala Europeana s-a alaturat bancii centrale americane si altor institutii similare din intreaga lume, in cadrul unei actiuni coordonate, reducand - saptamana trecuta - dobanda de politica monetara cu 0,5%, pana la 3,75%, in incercarea de a stabiliza piata financiara si de a preveni o recesiune economica. Capacitatea bancii de a opri actualele turbulente de pe piata este insa limitata, spun economistii, scrie Der Spiegel.

Miscarea strategilor bancilor centrale a adus dobanda din zona euro la nivelul de 3,75%, iar pe cea americana la 1,5%. In acelasi timp, Banca Angliei a redus dobanda tot cu o jumatate de punct.
Actiunea coordonata a urmat celei mai semnificative prabusiri din ultimele doua decenii a pietelor bursiere din intreaga lume. Miscarea a reprezentat prima operatiune de acest gen a Bancii Centrale Europene din ultimii cinci ani.
Cooperarea intre bancile centrale a venit in contrast cu actiunile guvernelor europene care au esuat in a gasi la timp o solutie comuna actualei crize, reducand si mai mult increderea investitorilor in piata financiara si reflectand o slabiciune cronica in cadrul sistemului financiar al Uniunii.
Banca Centrala Europeana cu sediul la Frankfurt, gardianul monedei unice si responsabila pentru stabilirea dobanzii de politica monetara in cele 15 state membre ale zonei euro, a mentinut pe linia de plutire sistemul financiar al continentului prin intermediul infuziilor de lichiditate pe piata interbancara, in conditiile in care bancile au devenit din ce in ce mai reticente in a-si acorda imprumuturi.
"Increderea a iesit in afara sistemului financiar. Pur si simplu bancile nu mai au incredere una in cealalta", spune Thorsten Polleit, economistul-sef al filialei germane a Barclays Capital.
Expertii spun ca banca centrala a zonei euro a inlocuit efectiv rolul institutiilor financiare comerciale pe piata interbancara. In ultimele luni, banca a injectat zeci de miliarde de dolari pe aceasta piata prin intermediul imprumuturilor. Si asta in situatia in care bancile prefera sa-si pastreze surplusul de lichiditate in depozitele bancii centrale decat sa-l elibereze pe piata.
Reticenta bancilor de a se imprumuta intre ele este reflectata de o crestere semnificativa a dobanzilor pentru imprumuturi interbancare.
Rata dobanzii pentru credite cu perioada de rambursare de trei luni a urcat, saptamana trecuta, pana la 5,337%, cel mai ridicat nivel din 1994 incoace.
Teoretic, BCE poate continua sa sprijine piata interbancara in aceasta maniera la nesfarsit. Mai mult, nimic nu impiedica institutia sa reduca in continuare rata dobanzii de referinta.
Insa pierderea increderii investitorilor, care a generat prabusirea brusca a pietelor bursiere si a accentuat problemele institutiilor financiare, nu poate fi rezolvata decat prin aducerea in joc a banilor contribuabililor.
"In acest moment, banca centrala poate fi asimilata in mod efectiv pietei interbancare", spune Dario Perkins, economist la ABN Amro in Londra.
"Bancile pot primi cati bani vor din partea BCE, asadar criza de lichiditate nu este problema centrala. In teorie, institutia poate efectua aceasta miscare atat timp cat este necesar", a adaugat acesta.
"Intrebarea este daca o asemenea masura este suficienta pentru a stopa celealte probleme care decurg din aceasta criza. Daca privesti insa ceea ce se intampla cu pretul actiunilor institutiilor financiare si evolutia burselor in general este destul de clar ca aceasta masura nu este suficienta", a mai precizat economistul.
Raspunsul haotic al autoritatilor europene in fata escaladarii turbulentelor de pe piata financiara a fost ecoul unei disfuctionalitati de ordin tehnic in ceea ce priveste sistemul financiar comunitar. O disfunctionalitate asupra careia bancherii centrali au atras atentia inca de la crearea BCE, in 1999.
BCE, o institutie independenta, poate stabili politica monetara si poate determina nivelul de lichiditate de pe piata pentru 15 tari care au aproape 320 de milioane de locuitori. Dar aceasta nu are nicio atributie in ceea ce priveste controlul banilor contribuabililor, atributii detinute de fiecare stat in parte si care reprezinta cheia rezolvarii acestei crize.
Bancherii centrali au presat de nenumarate ori guvernele statelor europene pentru a-si reduce deficitele bugetare si pentru a evita dezechilibrele din sistem.
Dar in ciuda deceniilor de integrare, Uniunea ramane inca un bloc de state suverane, cu regimuri de impozitare separate si cheltuieli separate. Aceasta situatie face extrem de dificila adoptarea unui plan pan-european de salvare a pietelor financiare.
Drept consecinta, Europa este inevitabil mai putin echipata cu instrumente de combatere a crizei decat SUA, spun economistii.
O dovada in acest sens este faptul ca Statele Unite au reusit sa adopte un plan de salvare a pietei financiare in valoare de 700 mld. dolari, bani proveniti de la contribuabili.
"Istoria crizelor financiare traversate de Uniune arata ca oficialii statelor membre nu ajung, in mod obisnuit, la solutii coordonate. De cele mai multe ori solutiile gasite sunt ineficiente", a adaugat Perkins, de la ABN Amro.
"In Europa, exista diverse curente de opinie despre modul in care poate fi combatuta o asemenea criza. Nu se va ajunge niciodata la acel punct comun caracteristic autoritatilor federale americane", spune acesta.
Aceasta lipsa de coordonare la nivelul guvernelor din statele membre este principala problema indicata si de alti experti. "Ceea ce-i lipseste Uniunii este un plan de rezerva care sa poata fi aplicat in acest moment. Totul este adoptat pe bucati", a declarat Scott Livemore, director in cadrul Oxford Economics, o agentie britanica de consultanta economica.
"Problema este ca Europa e la fel de afectata de criza ca Statele Unite, iar in cadrul unei astfel de crize e nevoie sa actionezi rapid. Sigur, planul de salvare elaborat de autoritatile americane s-ar putea dovedi ca nu este cea mai buna abordare, insa el este acolo si ceva se intampla", adaugat acesta.
 
BCE ofera doar lichiditati
 
  • BCE, o institutie independenta, poate stabili politica monetara si poate determina nivelul de lichiditate din zona euro.
  • Nu are nicio atributie in ceea ce priveste controlul banilor contribuabililor, atributii detinute de fiecare stat in parte si care reprezinta cheia rezolvarii acestei crize.
  • Bancherii centrali pot doar sa faca presiuni asupra guvernelor statelor europene pentru a-si reduce deficitele bugetare si pentru a evita dezechilibrele din sistem.
  • Expertii spun ca in prezent banca centrala a zonei euro a inlocuit efectiv rolul institutiilor financiare comerciale pe piata interbancara.
  • Teoretic, BCE poate continua sa sprijine piata interbancara in aceasta maniera la nesfarsit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO