Business Internaţional

Stocurile reduse din SUA duc pretul petrolului la 112 dolari pe baril

11.04.2008, 16:51 20

Pretul petrolului a atins un nou maxim istoric dupa ce un raport emis de guvernul american a indicat o scadere neasteptata a rezervelor de petrol, scrie BBC News.
Barilul de petrol (cca 160 de litri) s-a scumpit cu aproape 4 dolari si a fost tranzactionat miercuri cu 112,21 de dolari la bursa din New York. Petrolul Brent, extras din Marea Nordului si tranzactionat la Londra, a atins si el pretul record de 108,28 de dolari pe baril, avand o crestere de 1,94 dolari pe baril.
Traderii au fost surprinsi de raportul organizatiei guvernamentale americane Energy Information Administration, in care se mentiona ca stocurile de petrol au scazut cu 3,2 milioane de barili intr-o saptamana, in conditiile in care analistii se asteptau la o crestere de 2,4 milioane de barili. Rezervele de produse distilate, printre care se numara si combustibilul folosit pentru incalzire, au coborat si ele cu 3,7 milioane de barili, de peste doua ori mai mult decat anticipa piata.
Micsorarea stocurilor a dat motive de ingrijorare, mai ales ca a avut loc chiar inaintea sezonului estival, cand cererea de combustibil din SUA creste. "Oamenii reduc cantitatea de benzina cumparata din cauza crizei economice care ii afecteaza", a spus un analist al companiei Alaron Trading, Phil Flynn.
Departamentul Energiei din SUA estimeaza ca pretul combustibilului va ajunge la 4 dolari pe galon (3,785 de litri) pana in vara acestui an. Pretul actual al unui galon este, in medie, de 3,34 de dolari.
Cresterea pretului petrolului a avut drept consecinta cresterea vanzarilor de aur, care s-a scumpit si el cu 2%, atingand pretul de 938 de dolari pe uncie (30 de grame).
Deprecierea dolarului duce si la ieftinirea investitiilor straine in bunuri de larg consum care sunt evaluate in moneda americana. Pretul petrolului a inregistrat o crestere si saptamana trecuta, cand OPEC a anuntat ca nu considera necesara o crestere a exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO