Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

no title

Autor: Ioana Nita

23.08.2012, 00:01 70

Rusia a devenit ieri cel de-al 156-lea membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), după ce a intrat în vigoare protocolul statului rus privind Acordul de la Marrakesh, documentul care stă la baza înfiinţării OMC, scrie Ria Novosti. Documentul a fost semnat pe 16 decembrie anul trecut, după 18 ani de negocieri. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat pe 21 iulie legea care autorizează protocolul. Ministerul Dezvoltării Economice a menţionat că, datorită calităţii de membru al OMC, vor scădea atât preţurile mărfurilor importate, cât şi al celor produse pe plan intern. Conform Băncii Mondiale, admiterea va contribui cu 3,3% pe an, în următorii trei ani, la creşterea economică a ţării, fiind probabil ca aportul să se majoreze ulterior. Criticii susţin că aderarea Rusiei la OMC aduce atingere suveranităţii şi securităţii naţionale şi ar putea ruina toate sectoarele economiei interne.

Sectorul construcţiilor din Polonia se află într-o situaţie dificilă şi este foarte probabil ca aceasta să se deterioreze în continuare, problemele acestei pieţe putând afecta întreaga economie, avertizează analiştii, citaţi de Warsaw Voice. Producţia industrială a depăşit aşteptările cu creşterea din luna iulie, de 5,2%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă avansul nu este încurajator dacă sunt luate în considerare baza comparativă scăzută şi numărul de zile lucrate. Ignacy Morawski, economist-şef la banca PBP, a afirmat că dacă se ajustează rezultatul cu aceşti factori, se observă că activitatea din industria poloneză a stagnat. Activitatea din construcţii s-a redus pentru a treia lună consecutiv în ritm anualizat, iar în luna august ar putea înregistra o scădere de două cifre, conform lui Adam Czerniak, analist la banca Kredyt. El a menţionat drept cauze pentru acest declin planul de reducere a investiţiilor publice şi a investiţiilor autorităţilor locale, precum şi situaţia dificilă de pe piaţa imobiliară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO