Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

06.08.2012, 00:01 54

Trenurile de pasageri din Bulgaria ar putea să nu mai circule de la mijlocul acestei luni din cauza problemelor de lichiditate cu care se confruntă compania feroviară de stat BDZ Holding, scrie Novinite. Compania are nevoie urgentă de transferul a 14 milioane leva (7,16 milioane euro) de la stat pentru a putea oferi în continuare servicii de transport călătorilor, a declarat Yordan Nedev, directorul executiv al Departamentului transport de călători al BDZ Holding. Statul a încetat să mai subvenţioneze compania în urmă cu o lună pentru că aceasta nu a putut să plătească un împrumut de 150 milioane leva (76,69 milioane euro) luat de la Banca Mondială. "Suntem responsabili în întregime pentru actuala situaţie. Cel mai probabil, nu am reuşit să oferim suficiente explicaţii ministerului de finanţe şi nu am reuşit să convingem ministerul transporturilor că avem idei bune. Sarcina noastră este de a duce compania către prosperitate. Însă, se pare că suntem incompetenţi, şi nu glumesc", a afirmat Nedev. Printre cauzele care au dus la această situaţie se numără concedierea masivă a angajaţilor şi nepunerea în funcţiune a trenurilor pentru un număr mic de pasageri.

Companiile din Polonia care vor angaja persoanele recent întoarse pe piaţa muncii după terminarea concediului parental vor primi de la ministerul muncii o subvenţie de 9.000 zloţi (2.213 euro) într-o singură tranşă sau o subvenţie lunară de 750 zloţi (184 euro) timp de un an, potrivit declaraţiilor ministrului muncii Jacek Mecina, scrie Warsaw Voice. Companiile vor avea libertatea de a alege singure cum vor utiliza banii primiţi de la stat. Antreprenorii sunt încântaţi de propunere deoarece aceasta va reduce riscul pentru angajator şi va creşte oportunităţile femeilor pe piaţa muncii, conform lui Jeremi Mordasewicz, expert la PKPP Lewiatan.

Companiile private din Turcia intenţionează să furnizeze gaze naturale Bulgariei, potrivit declaraţiilor ministrului energiei şi economiei Delyan Dobrev, scrie Novinite. "Am decis să liberalizăm piaţa gazelor naturale din ţară", a afirmat Dobrev. El s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său din Turcia Taner Yildiz şi cu reprezentanţii furnizorilor de gaze naturale în capitala turcă Ankara pentru a discuta oportunităţile de import al gazelor naturale din Turcia. "Dacă sunt companii private care vor să exporte gaze naturale către Bulgaria, atunci acestea pot aplica pentru licenţă", a spus Yildiz. Ministrul bulgar a menţionat că nu încurajează doar companiile din Turcia să profite de oportunităţile pentru furnizarea gazelor naturale către ţara sa, ci şi pe cele din toată Europa. El a adăugat însă că rămâne de văzut dacă furnizorii de gaze naturale din Turcia vor fi mai competitivi decât cei din Rusia. Liberalizarea pieţei gazelor naturale nu poate fi realizată decât dacă companiile care furnizează resurse naturale ţării vor oferi condiţii mai bune.

Rusia ar trebui să îşi gestioneze cererea internă pentru a evita supraîncălzirea economiei şi pentru a preveni accelerarea inflaţiei pe termen scurt, a menţionat Odd Per Brekk, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Rusia, citat de Ria Novosti. Atât politica bugetară a guvernului rus, cât şi cea monetară ar trebui să contribuie la limitarea cererii interne şi inclusiv la reducerea deficitului din veniturile nonpetroliere cu 1,5% la 9% din PIB-ul ţării aferent acestui an. Referitor la o posibilă perspectivă negativă pentru economia rusă din cauza crizei din zona euro, reprezentantul FMI consideră că "Rusia este mai bine pregătită decât în 2008 pentru a face faţă unei situaţii negative" datorită cursului de schimb flexibil şi extinderii băncilor ruseşti în străinătate, ceea ce înseamnă că acestea sunt mai puţin vulnerabile decât în 2008 la modificările ratelor de schimb valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO