Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

21.06.2012, 00:01 71

Guvernul bulgar va investi anul acesta 2,5 milioane euro în promovarea turismului din Bulgaria la nivel internaţional, scrie Novinite. Potrivit serviciului de presă al cabinetului bulgar, fondurile vor fi utilizate pentru participarea ţării la peste 35 de târguri de turism şi seminarii internaţionale, precum şi la deplasări în scopuri jurnalistice. Până în anul 2009, sectorul turismului din Bulgaria a fost administrat de agenţia de stat pentru turism, care avea un buget anual de 5 milioane leva (2,55 milioane euro). După ce conducerea guvernului a fost preluată de premierul Boiko Borisov, agenţia a fuzionat cu ministerul economiei şi energiei.

Numărul gospodăriilor din Polonia care se confruntă cu sărăcia a crescut în 2011 pentru prima oară în ultimii şase ani, scrie publicaţia Dziennik Gazeta Prawna, citată de Warsaw Business Journal. Aproximativ 2,6 milioane de polonezi, echivalentul a 6,7% din populaţia totală a ţării, trăiau într-o sărăcie adâncă anul trecut, număr în creştere cu un punct procentual faţă de 2010. "Acesta este parţial efectul avansului redus al salariilor timp de cel puţin doi ani şi al şomajului ridicat şi în creştere", a afirmat Waldemar Urbaniak, professor de sociologie la Universitatea Szczecin din Polonia. Pentru anul acesta se estimează că numărul polonezilor care se confruntă cu sărăcia va creşte.

Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom va colabora cu compania energetică argentiniană YPF pentru a explora şi a extrage petrol şi gaze naturale în ţara sud-americană, a declarat Hector Timerman, ministrul de externe al Argentinei, potrivit Ria Novosti. Specialiştii de la Gazprom se vor întâlni cu reprezentanţii YPF pentru a stabili detaliile unei posibile colaborări. În luna mai, preşedinta Argentinei a semnat o lege prin care a expropiat 51% din acţiunile YPF deţinute anterior de compania petrolieră spaniolă Repsol împreună cu subsidiara acesteia YPF Gas S.A. Autorităţile argentiniene au acuzat Repsol YPF că nu a investit suficient în sectorul energetic al statului, a scos din ţară profiturile sub forma dividendelor şi a exportat cantităţi enorme de petrol pentru a profita de preţul ridicat al combustibilului în loc să canalizeze resursele energetice pe piaţa locală.

Carrefour, cel mai mare retailer european, ar putea ieşi de pe piaţa din Turcia, scrie Thomson Reuters. Georges Plassat, CEO al Carrefour, le-a comunicat recent acţionarilor că ia în considerare retragerea de pe anumite pieţe, inclusiv Turcia, din cauza resurselor limitate. Plassat a menţionat că lanţul francez de hipermarketuri trebuie să reducă datoria şi să taie cheltuielile, luând astfel în calcul ieşirea de pe piaţa din Turcia sau Indonezia. Recent, Carrefour a părăsit piaţa grecească, unde cererea a scăzut din cauza crizei datoriilor. "De 15 ani compania a încercat să producă necesarul de fonduri pentru dezvoltarea ei. Trebuie să refacem capacitatea financiară a grupului pentru a ne putea dezvolta", a spus şeful Carrefour. El a menţionat că firma are nevoie de trei ani pentru a "reporni motorul" necesar dezvoltării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO