Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

no title

Autor: Paul Comşa

28.09.2011, 00:01 68

Parlamentul ungar a făcut modificări de ultim moment în proiectul de lege privind accizele la tutun şi alcool. Acciza aplicată la 1.000 de ţigarete va fi majorată în cascadă: de la 9.750 forinţi la 10.500 de forinţi de la 1 noiembrie anul curent, la 11.300 forinţi de la 1 mai 2012 şi la 11.750 forinţi de la 1 noiembrie anul viitor. De asemenea, autorităţile de la Budapesta vor majora acciza la alcool cu 5%, scrie Budapest Business Journal.

Ambasadorul ungar în Croaţia Gabor Ivan a declarat că orice încercare de a limita acţionariatul străin în compania petrolieră croată INA va fi contrară regulamentelor UE, care interzic accesul discriminatoriu pe piaţă. Guvernul croat doreşte să limiteze participaţia străină în cadrul INA la 49%. În prezent compania ungară MOL deţine 47,46% din acţiunile INA, iar guvernul croat 44,84%, scrie Budapest Business Journal.

VTB, a doua instituţie de credit ca mărime din Rusia, care a achiziţionat recent pachetul majoritar de acţiuni al producătorului bulgar de ţigarete Bulgartabac, va moderniza activele companiei şi apoi le va revinde investitorilor interesaţi, scrie Sofia News Agency. VTB a plătit 100,1 milioane de euro pentru a achiziţiona 79,8% din Bulgartabac.

Bulgaria va închide unul din cele două reactoare nucleare de 1.000 de MW de la Kozlodui pentru reparaţii până la sfârşitul lunii octombrie. Guvernul bulgar urmăreşte prelungirea duratei de viaţă a reactoarelor cu încă 20-25 de ani şi a organizat o licitaţie pentru modernizarea lor care ar putea fi câştigată de companiile din domeniul energiei Rosenergoatom din Rusia şi EDF din Franţa, scrie Sofia News Agency. În prezent, reactoarele sunt programate să funcţioneze pînă în 2017, respectiv 2019.

Cea mai mare instituţie de credit din Rusia, Sberbank, ar putea cumpăra anul viitor banca poloneză Alior, scrie Warsaw Business Journal. Deşi Alior nu este listată pe bursă şi nu se poate calcula valoarea de piaţă a băncii, analiştii susţin că banca nu are probleme de lichiditate şi este profitabilă.

Analiştii de la Institutul polonez de cercetare economică în agricultură şi alimentaţie estimează că preţurile alimentelor vor creşte în Polonia cu 2% până la sfârşitul anului. Preţurile au urcat cu 3,3% în perioada similară a anului trecut. Alimentele se vor scumpi cu 4-5% în decembrie comparativ cu anul precedent, creşterile fiind mai mici decât estimările de la începutul anului, care indicau un avans de 10%, scrie Warsaw Business Journal.

Partidul Platforma Civică aflat la guvernare în Polonia conduce în sondajul de opinie organizat de institutul de cercetare SMG/KRC şi are sprijinul a 36% din alegători, fiind urmat îndeaproape de Partidul pentru Dreptate şi Justiţie (32%), Alianţa Democrată de Stânga (7%) şi Partidul Ţărănist (5%), scrie The Wall Street Journal.

Daunele rezultate din accidentele în care sunt implicate maşini înmatriculate în Bulgaria şi care circulă în România determină ieşiri de capital din ţară, întrucât fondul de garantare al asigurărilor din Bulgaria trebuie să acopere pagubele dacă nu există asigurare, transmite agenţia Focus. Marius Oncu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO