Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Traian Terzianm

11.11.2010, 23:05 20

Bulgaria se află printre primele în UE lacapitolul remiteri în 2010, scrie Sofia News. Remiterilemuncitorilor bulgari din străinătate, estimate la 1,6 miliarde dedolari sau 5,3% din PIB, sunt o gură de oxigen pentru sectoareprecum cel imobiliar sau retail.

Preşedintele Rusiei Dmtri Medvedev a declaratcă vârsta de pensionare nu va fi majorată în următorii ani, scrieagenţia de presă Itar-Tass. El punctează că nu există motiveobiective pentru a modifica acest prag (60 de ani la bărbaţi şi 55de ani la femei, admiţând totuşi că Rusia este una dintre ţările cucele mai mici vârste de pensionare.

Guvernul de la Kiev va vinde anul acesta 61,58%din acţiunile companiei aeriene Ukraine International Airlines,scrie KyivPost. Executivul va face iniţial o ofertă de vânzareactualilor acţionari: Austrian Airlines, Banca pentru Reconstrucţieşi Dezvoltare şi fondului Capital Investments Projects.

Guvernul de la Praga nu va renunţa la deciziade a reduce salariile din sectorul public cu 10%, scrie PragueDaily Monitor. Pentru statul ceh lucrează aproximativ 600.000 depersoane, iar sindicatele ameninţă cu noi proteste în perioadaurmătoare. Alexandra Naghiu

Compania egipteană Orascom Telecom esteinteresată de preluarea Polkomtel, cel mai mare operator detelefonie mobilă din Polonia, scrie Warsaw Business Journal.Decizia grupului egiptean vine după ce Vodafone, ce deţine 24,39%din acţiuni, a anunţat că analizează o posibilă vânzare. Polkomteleste evaluată la 3,7 miliarde de euro.

Profitul net al PGNiG, compania ce deţinemonopolul pe piaţa gazelor din Polonia, a scăzut cu 18% întrimestrul trei din cauza costurilor mari cu importurile, scrieWarsaw Business Journal. Profitul net al companiei s-a ridicat la344 de milioane de zloţi (88,32 mil. euro), comparativ cu 417milioane de zloţi (107,06 mil. euro) în aceeaşi perioadă din2009.

Economia Estoniei a crescut în trimestrul treicu cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, datorită reveniriiexporturilor, scrie Bloomberg. PIB-ul a urcat cu o rată anuală de4,7% comparativ cu 3,1% în trimestrul anterior, conform datelorstatistice. Exporturile au crescut cu 40% în septembrie faţă deaceeaşi perioadă din 2009, înregistrând cel mai mare avans dinultimii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO