Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Epa.eu

Autor: Bogdan Cojocaru

03.07.2014, 00:00 101

Autoritatea pentru protecţia concurenţei din Bulgaria a amendat Microsoft Bulgaria cu echivalentul a 95.600 euro după ce o companie s-a plâns că aceasta a publicat informaţii înşelătoare care au dus la pierderea multor clienţi, scrie agenţia Novinite. Compania reclamantă, BMG OOD, susţine că Microsoft a publicat un mesaj prin care sugerează clienţilor că BMG nu-şi mai poate îndeplini obligaţiile care-i revin ca partener al Microsoft. Autoritatea pentru protecţia concurenţei a stabilit că Microsoft a  acţionat fără scrupule afectând compania reclamantă. Amenda reprezintă 2% din profitul net al Microsoft Bulgaria realizat în anul financiar 2012.

Numărul emigranţilor care părăsesc Spania a crescut cu 80% anul trecut, la 547.980, semn că una dintre cele mai mari economii ale zonei euro nu şi-a revenit încă după una dintre cele mai devastatoare crize de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie The Guardian. Dintre cei care au abandonat Spania anul trecut 79.306 sunt de naţionalitate spaniolă. Majoritatea emigranţilor sunt tineri, iar când au plecat şi-au luat şi copiii cu ei. Rezultatul este că Spania se confruntă cu o rată a naşterilor mai mică decât nivelul de înlocuire. Anul trecut numărul persoanelor cu vârste de 15-39 de ani s-a redus cu 3,1%, la 477.851. Numărul copiiilor cu vârste mai mici de cinci ani a scăzut cu 4,2%. Spania are, de asemenea, cea mai mică rată a naşterilor din UE.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că economia Rusiei a ajuns în pragul recesiunii în condiţiile în care sancţiunile impuse de Occident din cauza acţiunilor din Ucraina au încetinit creşterea şi îngheaţă investiţiile, scrie Deutsche Welle. Chiar şi înainte de conflictul diplomatic dintre Rusia şi Occident economia rusească era înconjurată de incertitudini şi se confrunta cu deteriorarea încrederii. Criza actuală ar putea eroda consumul, ar putea reduce investiţiile, pune presiuni pe cursul de schimb şi ar încuraja ieşirile de capital. FMI estimează că economia va creşte anul acesta cu doar 0,2%. Preşedintele Vladimir Putin a cerut oamenilor de afaceri să-şi repatrieze activele şi să-şi reducă dependenţa de pieţele fiannciare din Vest. Însă măsurile luate pentru protejarea economiei nu au reuşit să împiedice o hemoragie de capital de 80 de miliarde de dolari în primele cinci luni ale anului. De la începutul anului rubla s-a depreciat cu 10% în raport cu dolarul.

Cel mai mare producător german de tancuri, Krauss-Maffei Wegmann, va fuziona cu fabricantul francez de armament Nexter Systems, deţinut de stat, rezultatul fiind un grup de două miliarde de euro, cu un portofoliu de comenzi de 6,5 miliarde de euro şi 6.000 de angajaţi, suficient de puternic pentru a putea concura internaţional, scrie The Telegraph. Franţa va deţine 50% din proiect. Compania germană produce, printre altele, tancurile Leopard 2 şi maşini blindate, în timp ce Nexter fabrică tancurile de luptă Leclerc folosite de armata franceză şi armament precum tunuri pentru elicoptere. 

Grupul petrolier american Exxon Mobil va investi peste un miliard de dolari într-o rafinărie belgiană pentru a acoperi cererea de motorină, pariind astfel pe o industrie care se confruntă cu probleme grave legate de supracapacitate şi de nevoia de restructurare în Europa. Investiţia va viza instalaţii la rafinăria din Antwerp care vor transforma reziduuri petroliere bogate în sulf în produse precum motorină. Cu producţia de aici Exxon vrea să acopere cererea de combustibil pentru transport din Europa de Nord. Investiţia grupului german vine în condiţiile în care rafinăriile din Europa îşi închid activităţile deoarece cererea slabă şi preţul ridicat al petrolului le afectează profitabilitatea. Începând cu 2015, 15 rafinării europene, reprezentând 8% din capacitatea de producţie a Europei, s-au închis. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO