Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Gabriel Razi, Bogdan Cojocaru

28.11.2013, 19:57 75

Guvernatorul băncii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy (foto), fost ministru al economiei, a cerut demisia comisarului european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn deoarece acesta a gestionat greşit criza din zona euro, scrie Portfolio.hu. Matolcsy consideră că Rehn este personal responsabil pentru managementul defectuos al crizei care afectează acum UE şi că acesta ar trebui să demisioneze la începutul anului viitor. „Dacă este adevărat că se putea schimba situaţia la nivel macroeconomic prin măsuri neortodoxe, cu reforme structurale şi prin păstrarea stabilităţii politice, şi că strategia anticriză a UE a eşuat, atunci a venit vremea să cerem comisarului Olli Rehn să demisioneze imediat”, a spus guvernatorul maghiar. El a subliniat că zona euro a luat-o pe calea Japoniei şi cel mai mare pericol pentru aceasta este stagnarea de durată aflată pe punctul de a începe. Matolcsy notează că zona euro îşi poate depăşi problemele prin politici economice axate pe investiţii, printre altele în inovare, cercetare şi dezvoltare şi infrastructură.

Compania poloneză Gdansk Shipyard Group, deţinută de grupul ucrainean ISD, ia în considerare declanşarea procedurii de faliment pentru celebrul şantier naval Stocznia Gdansk, scrie Warsaw Business Journal. Cererea de intrare în faliment ar putea fi înaintată instanţei în ianuarie anul viitor. Gdansk Shipyard Group deţine 75% din şantierul naval, iar restul capitalului este controlat de Agenţia de stat pentru Dezvoltare Regională. Falimentul ar putea fi cerut deoarece cei doi acţionari nu se înţeleg în privinţa rezolvării problemelor financiare ale şantierului.

Conglomeratul agroindustrial Archer Daniels Midland, cu afaceri la nivel mondial de 89 de miliarde de dolari şi care deţine în România Alfred Toepfer, unul dintre primii trei jucători de pe piaţa comerţului cu materii prime, negociază preluarea depozitarului australian GrainCorp, un colos cu capacităţi de stocare de 21 de milioane de tone, o infrastructură de transport feroviar de 24 de trenuri şi 500 de angajaţi. Interesul grupului american pentru această achiziţie, estimată la mai multe miliarde de dolari, este atât de mare încât grupul a înaintat recent o ofertă prin care îşi asumă investiţii viitoare de 200 de milioane de dolari în companie. În acelaşi timp, ADM s-a angajat să nu „monopolizeze” facilităţile portuare şi să lucreze în tandem cu fermierii australieni. Discuţiile pe marginea achiziţiei GrainCorp arată că marile grupuri de agrobusiness din economia mondială sunt în continuare interesate să-şi consolideze poziţiile pe pieţe-„cheie” prin preluarea infrastructurii. În România, Archer Daniels Midland este prezent prin pachetul de 80% pe care îl deţine în cadrul Alfred Toepfer, unul dintre primii trei jucători de pe piaţa comerţului cu materii prime locală. Grupul american a aplicat şi în România strategia de a construi o reţea de silozuri, Alfred Toepfer având în prezent mai multe unităţi în puncte-cheie pe Dunăre şi în portul Constanţa.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO