Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru, Anca Dumitrescu

22.04.2013, 00:00 85

Guvernul bulgar ia în considerare îngheţarea preţurilor alimentelor de bază pe perioada sărbătorilor pascale, au decalar miniştrii temporari ai economiei şi agriculturii, Asen Vasilev respectiv Ivan Stankov, citaţi de Novinite. Stankov a afirmat că guvernul provizoriu va încerca să împiedice creşterea preţurilor la alimentele de bază în perioada Paştelui şi a subliniat că ouăle şi carnea de miel s-au ieftinit chiar în ultimul timp. Miniştrii au asigurat că guvernul va discuta îngheţarea preţurilor cu reprezentanţii tuturor retailerilor mari. În august 2012 mai multe lanţuri de retail au acceptat să menţină preţurile alimentelor de bază timp de trei luni, la iniţiativa Ministerului Agriculturii. Preţurile au fost îngheţate la pâine, lapte, iaurt, brânză, unt, caşcaval, carne de pui, de porc, ouă şi cremwurşti produşi în Bulgaria. Iniţiativa a fost repetată pentru sărbătorile de iarnă.

VTB Capital, vehiculul de investiţii al grupului bancar VTB, al doilea ca mărime din Rusia, a achiziţionat o participaţie de aproape 10% la banca bulgară Corporate Commercial Bank de la firma britanică Daewa International Limited, scrie Novinite. Corporate Commercial Bank este a cincea bancă în funcţie de mărime din Bulgaria şi este listată la Bursa de Acţiuni Bulgară. Banca gestionează 48% din fondurile depozitate de companiile de stat bulgare şi 95% din depozitele companiei energetice Bulgarian Energy Holding. VTB Capital şi-a deschis un birou în Bulgaria în martie 2012.

Bulgaria a redus estimarea de creştere economică pentru acest an de la 1,9% la 1%, potrivit unui program revizuit de reforme trimis Comisiei Europene, transmite Novinite. În intervalul 2014-2016, avansul economic este estimat la 1,8%, 2,9%, respectiv 3,4%, fiind anticipată creşterea exporturilor şi a cererii pe piaţa internă. Potrivit estimărilor, rata şomajului va atinge în acest an 13%, urmând să scadă la 12,8% în 2014. Rata ridicată a şomajului va conduce la o majorare modestă a salariilor, de 4%-6% în următorii şapte ani. Inflaţia va fi în 2013 de 2,4%, iar anul viitor de 2,7%, cea mai ridicată din următorii şapte ani, urmând să scadă la 2% în 2020.

Miliardarul rus Alişer Usmanov, proprietarul grupului Metalloinvest şi acţionar important al clubului de fotbal Arsenal, a urcat în fruntea unui top al bogaţilor din Marea Britanie realizat de publicaţia Sunday Times, cu o avere estimată la 13,3 miliarde de lire sterline (20,3 miliarde dolari). Usmanov, în vârstă de 59 de ani, l-a detronat pe magnatul oţelului de origine indiană Lakshmi Mittal, care s-a menţinut timp de opt ani în fruntea clasamentului. În acest an, Mittal a coborât pe poziţia a patra, cu o avere de 10 miliarde de lire sterline (15,2 miliarde dolari), relatează RIA Novosti. Magnatul media de origine rusă Len Blavatnik ocupă locul al doilea, după ce şi-a triplat averea de la 3,4 miliarde de lire anul trecut la 11 miliarde de lire (16,8 miliarde dolari). Locul al treilea este deţinut de doi fraţi născuţi în Pakistan, Sri şi Gopi Hinduja, care operează conglomeratul Hinduja Group. Averea lor a crescut cu două miliarde de lire faţă de anul trecut, la 10,6 miliarde de lire (16,1 miliarde dolari).

Rusia şi Turcia vor să-şi extindă investiţiile reciproce şi colaborarea, iar unul din obiective este impulsionarea relaţiilor comerciale dintre cele două stat astfel încât acestea să crească de la 34 miliarde dolari în prezent la 100 miliarde dolari, scrie Ria Novosti. În prezent, în Turcia sunt prezente aproximativ 1.500 de companii ruseşti. De asemenea, contractori turci sunt implicaţi în Rusia în proiecte de 50 miliarde dolari, potrivit ministrului turc al energiei şi resurselor naturale Taner Yildiz. El a precizat că parteneriatul ruso-turc s-ar putea extinde în alte ţări.

Salonul auto de la Shanghai, cel mai important eveniment de profil din China, s-a deschis duminică marelui public, urmând să atragă în următoarele nouă zile 800.000 de vizitatori, potrivit organizatorilor, transmite AFP. Piaţa auto chineză a devenit crucială pentru constructorii internaţionali de vehicule, ale căror vânzări în Europa sunt în declin. Anul trecut, peste 19 milioane de vehicule noi au fost înmatriculate în China, din care 15,5 milioane de maşini şi microbuze. "China este în prezent cea mai mare piaţă mondială şi o forţă motrice a creşterii din industria automobilelor", a declarat vicepreşedintele General Motors (GM), Tim Lee. Potrivit GM, piaţa chineză poate ajunge în zece ani la 30-35 de milioane de unităţi. Cea mai puternică creştere nu va proveni din megalopolisurile costiere, ci din oraşele mijlocii şi mari din interiorul ţării, unde ritmul înmatriculărilor este încă scăzut, cu sub 40 de maşini la 1.000 de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO