Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

07.12.2012, 00:01 75

Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat ratingul suveran al Ucrainei cu o treaptă, la "B3", din cauza perspectivelor economice slabe ale fostei republici sovietice şi a deteriorării autorităţii, scrie Bloomberg. Astfel, calificativul Ucrainei a ajuns cu şase niveluri sub treapta care delimitează ratingurile recomandate pentru investiţii. Acelaşi rating îl au ţări precum Argentina, Jamaica şi Belarus. În plus, agenţia a menţinut perspectiva negativă asupra ratingului Ucrainei, sugerând astfel că sunt posibile retrogradări viitoare. Fosta republică sovietică încearcă pentru a treia oară în cinci ani să obţină un ajutor financiar de la Fondul Monetar Internaţional pentru a relansa economia, care în prezent este în scădere, şi pentru a putea plăti anul viitor datorii de 10 miliarde dolari. Economia Ucrainei s-a contractat trimestrul trecut cu 1,3%.

Renault va prelua controlul companiei auto AvtoVAZ din Rusia în urma unui acord dintre producătorul francez şi partenerul său japonez Nissan care va fi semnat cel mai probabil săptămâna viitoare, scrie Thomson Reuters. Companiile au menţionat că acordul va fi finalizat anul acesta, dar va fi implementat deabia din 2014, potrivit unor surse apropiate AvtoVAZ, cunoscut în Europa de Est pentru maşinile Lada. În prezent Renault are o participaţie directă de 25% la AvtoVAZ. Dar pentru 300 milioane dolari compania franceză va schimba participaţia directă cu una indirectă de 35% la producătorul auto rus. Nissan deţine, de asemenea, 15% din AvtoVAZ, iar Renault controlează 43,3% din constructorul auto nipon. Mai mulţi producători auto internaţionali au investit pe piaţa auto din Rusia mizând pe majorarea preţurilor ca urmare a creşterii clasei de mijloc în rândul populaţiei ruse.

Rusia se apropie de înregistrarea primului spor natural al populaţiei de după căderea Uniunii Sovietice, numărul naşterilor de anul acesta fiind mai mare decât cel al deceselor, potrivit declaraţiei ministrului rus al muncii Maxim Topilin, citat de Wall Street Journal. La sfârşitul lunii octombrie în Rusia au fost înregistrate cu 790 mai multe naşteri decât decese - o creştere relativ mică, dar care ar putea marca o schimbare de trend în ceea ce priveşte demografia ţării. Datele contrastează însă cu estimările făcute în ultimii ani de experţii în demografie, inclusiv de către ONU, potrivit cărora Rusia se va confrunta cu o criză demografică severă, populaţia urmând să scadă cu 30% până în 2050. Populaţia Rusiei este în scădere de la începutul anilor 1990.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO