Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

06.12.2012, 00:01 93

Grupul petrolier MOL din Ungaria şi compania energetică CEZ din Cehia au amânat construcţia unei termocentrale pe gaze naturale în Bratislava, capitala Slovaciei, din cauza preţului mare al combustibilului, scrie Portfolio.hu. "Nu am abandonat proiectul, l-am amânat doar. În prezent, preţurile la electricitate sunt scăzute, iar cele ale gazelor naturale sunt prea mari. Vom relua proiectul atunci când condiţiile de piaţă se vor schimba", a declarat pentru Bloomberg Anton Molnar, purtătorul de cuvânt al unităţii MOL din Slovacia, Slovnaft. Grupurile CEZ şi MOL au lucrat la acest proiect începând cu 2007, iar în 2010 parteneriatul a primit acordul guvernului de la Bratislava pentru a construi o termocentrală pe gaz de 880 MW lângă rafinăria Slovnaft. Iniţial, termocentrala trebuia să devină operaţională în 2013, costul construcţiei fiind estimat la 720 milioane euro. Decizia finală asupra proiectului va fi luată cel mai probabil anul viitor. În Slovacia, CEZ este partenerul strategic al guvernului pentru construcţia unei noi centrale nucleare.

Ungaria şi Bulgaria sunt statele central şi est-europene în care finanţarea din străinătate a băncilor s-a redus cel mai drastic între sfârşitul anului 2008 şi iunie 2012, potrivit unui sondaj realizat de agenţia de evaluare financiară Fitch cu date de la 43 de bănci din ECE cu proprietari străini. Rezultatele, care sunt în linie cu trendurile indicate de Banca Reglementelor Internaţionale pentru finanţarea din străinătate şi statisticile statelor din regiune referitoare la datorii, arată că finanţarea băncilor din ECE din partea băncilor-mamă a scăzut moderat de la declanşarea crizei financiare globale. Ungaria este singurul stat în care scăderea finanţării a fost însoţită de reducerea depozitelor constituite la bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO