Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

26.11.2012, 00:01 80

Ministerul Economiei din Ungaria a atacat decizia surprinzătoare a agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) de a retrograda ratingul suveran al ţării mai adânc în categoria "junk" spunând că aceasta "nu poate fi luat în serios", scrie The Wall Street Journal. S&P a retrogradat ratingul Ungariei de la BBĂ la BB cu perspectivă stabilă din cauza politicilor "neortodoxe" luate de guvernul ungar care ar putea afecta potenţialul de creştere economică.

În plus, atingerea ţintelor de deficit pentru 2014 este tot mai dificilă. Cu toate, acestea agenţia de rating a menţionat că Ungaria va reuşi să îşi reducă anul viitor deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB impusă UE precum şi nivelul datoriei publice. În prezent, Ungaria este cea mai îndatorată ţară est-europeană din UE. De asemenea, S&P a estimat că economia ungară va creşte anul viitor şi în 2014 după scăderea de anul acesta. "S&P încearcă să includă Ungaria în grupul ţărilor în care niciuna nu are un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB, în cazul niciuneia datoria nu scade şi niciuna nu are excedent de cont curent. Având în vedere acestea, este timpul ca S&P să se retrogradeze pe ea însăşi", se arată în comunicatul ministerului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO