Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

21.11.2012, 00:00 84

Guvernul ungar ar putea restricţiona vânzarea băuturilor alcoolice cu un conţinut de alcool mai mare de 15-20%, potrivit unor surse citate de ziarul Nepszava. Aceste băuturi, care vor include şi tradiţionala palincă, ar urma să poată fi cumpărate doar din magazine special autorizate. Ungaria ar urma astfel modelul Suediei, unde băuturile cu conţinut de alcool de peste 3,5% sunt vândute doar prin magazine sub monopolul statului. Laszlo Piros, preşedinte al Asociaţiei Băuturilor Spirtoase din Ungaria, a avertizat că măsura va încuraja piaţa neagră şi ţara s-ar putea confrunta cu situaţia din Cehia, unde cel puţin 30 de persoane au decedat după ce au consumat băuturi contrafăcute, produse în condiţii neconforme.

Polonia pregăteşte un calendar pentru adoptarea euro şi economia va fi gata pentru aderare la uniunea monetară în 2015, a spus preşedintele Bronislaw Komorowski, potrivit agenţiei de presă PAP, citată de Thomson Reuters. Afirmaţia preşedintelui este cel mai clar semn de până acum că autorităţile din Polonia, cea mai mare economie est-europeană, iau în calcul adoptarea rapidă a monedei, chiar dacă zona euro este măcinată de mai mulţi ani de criza datoriilor. Komorowski nu a precizat o dată anume la care Polonia ar urma să intre în uniunea monetară, dar până şi cei mai entuziaşti susţinători ai euro din ţară apreciază că Polonia nu ar putea intra în zona euro înainte de 2016. Aceştia subliniază şi că, potrivit regulilor de aderare la uniunea monetară, un stat trebuie să aştepte încă doi ani după ce îndeplineşte criteriile înainte să fie primit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO