Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita, Radu Bostan

14.11.2012, 00:00 80

Compania minieră poloneză KGHM, controlată de stat, intenţionează să se extindă şi să intre pe piaţa din Kazahstan, scrie The Wall Street Journal. Anunţul vine la mai puţin de un an după ce compania, cel mai mare producător de cupru din Europa, a intrat prin achiziţia de 2,87 miliarde dolari a companiei miniere Quadra FNX din Canada pe piaţa din sudul şi pe cea din nordul Americii. "Suntem în permanentă căutare. Există multe oportunităţi pentru investiţii. Recent, am vizitat Kazahstan, care pare a fi o piaţă interesantă", a spus directorul executiv al KGHM, Herbert Wirth. El a adăugat că a identificat câteva achiziţii pe care le-ar putea face în această ţară şi că se pregăteşte să facă o ofertă pentru o concesiune. KGHM, deţinută în proporţie de 31,79% de stat, intenţionează ca până în 2018 să producă anual 700.000 tone de curpru, faţă de 571.000 tone în 2011.

Cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, Rosneft, va crea o bancă universală pentru a-şi implementa proiectele internaţionale şi a angajat foşti directori executivi de la subsidiara din Moscova a uneia dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, Morgan Stanley, pentru a primi consultanţă în privinţa înfiinţării noii instituţii, scrie Ria Novosti. Banca Rosneft va ajuta la implementarea proiectelor internaţionale ale companiei, va eficientiza sistemul de tranzacţionare a petrolului şi a produselor petroliere ale companiei şi va furniza o gamă largă de servicii financiare pentru clienţii persoane fizice şi juridice din sectoarele petrolier, energetic şi al gazelor naturale. Sechin, aliat al preşedintelui Rusiei Vladimir Putin, are planuri ambiţioase de a transforma compania într-unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa internaţională a petrolului. Astfel, Rosneft a încheiat luna trecută un acord cu grupul BP pentru preluarea participaţiei de 50% a producătorului britanic de petrol la compania TNK-BP pentru circa 26 de miliarde de dolari, în lichidităţi şi acţiuni, aceasta fiind cea mai mare achiziţie a unei companii din Rusia.

Reducerea preţului gazelor naturale importate de Bulgaria din Rusia nu are legătură cu participarea Bulgariei la proiectul gazoductului South Stream, a declarat Alexei Miller, directorul executiv al monopolului rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom, relatează Novinite. În aprilie, Bulgaria a obţinut o reducere de 11% la preţul gazelor cumpărate de la Gazprom, presa bulgară scriind atunci că această concesie vine în schimbul aprobării cu prioritate a proiectului South Stream, prin care Rusia vrea să exporte până la 63 miliarde de metri cubi de gaze pe an în centrul şi sudul Europei. Bulgaria nu va plăti pentru construcţia tronsonului de conductă de pe teritoriul său, dar nu va încasa tarife de tranzit până în 2030. Miller a mai spus şi că acordurile cu trei ţări de tranzit pentru gazele ruseşti, respectiv Ungaria, Serbia şi Slovenia, au fost deja semnate, iar contractul cu Bulgaria va fi semnat pe 15 noiembrie. Construcţia gazoductului South Stream va începe pe 7 decembrie şi va fi finalizată în 2015, însă nu este clar care companie va dezvolta proiectul. Miller a arătat doar că Gazprom discută cu firme cu care grupul rus a mai lucrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO