Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto AFP

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru, Anca Dumitrescu

09.10.2012, 00:01 87

Premierul Ungariei Viktor Orban a declarat că ţara sa poate rezista pe propriile picioare chiar dacă guvernul nu va ajunge la un acord privind primirea unui ajutor financiar de la FMI, doar că finanţarea datoriei statului va fi mai scumpă, scrie Portfolio.hu. "Noi vrem să ajungem la un acord cu FMI. Însă dacă nu se întâmplă acest lucru, Ungaria nu va avea probleme financiare. Întrebarea este dacă Ungaria se va finanţa mai scump sau mai ieftin", a afirmat Orban.

Guvernul Ungariei a înregistrat în septembrie un surplus bugetar de 13,7 miliarde de forinţi (45,8 milioane euro), rezultat surprinzător având în vedere deficitele de anii trecuţi din aceeaşi lună, scrie portfolio.hu. Surplusul duce deficitul bugetar total de la sfârşitul lunii septembrie la 545 miliarde de forinţi (1,9 miliarde euro), echivalentul a 95% din ţinta pentru întregul an. La finalul lunii august, raportul era de 97%. În luna septembrie nu a mai fost înregistrat surplus bugetar din 2002.

Gazprom va inaugura astăzi al doilea tronson al gazoductului Nord Stream către Europa, dar din cauza scăderii cererii livrările ar putea fi mult mai mici decât capacitatea proiectată, scrie Ria Novosti. Primul tronson, care leagă oraşul rusesc Viborg de la graniţa cu Finlanda de oraşul german Greifswald traversând Marea Baltică, a fost dat în folosinţă în noiembrie 2011 şi are o capacitate anuală de 27,5 mld. metri cubi de gaze. Cel de-al doilea tronson are o lungime de 1.224 de kilometri şi va pompa gaze naturale de la zăcământul Iuzno-Ruskoie din Peninsul Iamal, din nordul Rusiei. Inaugurarea acestui segment va dubla capacitatea anuală a gazoductului la 55 mld. metri cubi. Acţionarii consorţiului care operează conducta sunt Gazprom, cu o participaţie de 51%, Wintershall Holding şi E.ON Ruhrgas din Germania cu câte 15,5%, precum şi GDF Suez din Franţa şi Gasunie din Olanda, cu câte 9%. Înainte de lansarea rutei Nord Stream, Rusia furniza gaze către Europa prin Belarus şi Ucraina, aceasta din urmă asigurând tranzitul a două treimi din livrări.

Grupul AAA Auto, cândva cel mai mare comerciant de maşini second-hand din Europa Centrală, intenţionează ca în următorii cinci ani să se extindă pe pieţele unde este deja prezent - Cehia, Slovacia şi Rusia - şi să reintre pe pieţele din Ungaria, Polonia şi Ucraina, scrie Portfolio.hu. În prezent compania are 19 agenţii în Cehia, 10 în Slovacia şi una singură în Rusia, iar în următorii cinci ani vrea să deschidă în aceste ţări încă zece, şapte, respectiv şase noi centre. AAA Auto vrea să revină pe piaţa din Ungaria în 2014, pe cea din Polonia în 2015 şi în Ucraina în 2016. Operaţiunile grupului din Polonia şi Ungaria au fost închise la începutul crizei financiare, în 2008, respectiv 2009. AAA Auto s-a retras din România tot în 2009. Principalul motiv al extinderii grupului este redefinirea modelului de afacere faţă de cel de dinaintea crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO