Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Vlad Popescu, Ioana Tudor

05.02.2014, 21:09 80

Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de creştere economică a Poloniei pentru acest an de la 2,4% la 3%, potrivit publicaţiei The Warsaw Voice. Perspectivele legate de PIB-ului Poloniei au fost îmbunătăţite datorită creşterii peste aşteptări a veniturilor publice ca urmare a reformei sistemului de pensii, a spus reprezentantul Fitch, Paul Rawkins. „Reformarea sistemului polonez de pensii este un pas firesc pentru ţară”, a spus Rawkins. Prin transferul activelor fondurilor de pensii, finanţele publice poloneze vor avea un excedent de 4,5% din PIB anul acesta, însă vor înregistra deficit de 2,9% din PIB în 2015, potrivit Fitch. Agenţia arată că ratingul Poloniei ar putea fi influenţat pozitiv de reducerea datoriei externe şi a nivelului datoriei în raport cu PIB-ul. Însă relaxarea disciplinei fiscale sau încetinirea prelungită a economiei ar putea înrăutăţi perspectivele de creştere, a explicat Rawkins, care a adăugat că o încetinire nu este în scenariul de bază al agenţiei. În prezent, Fitch atribuie Poloniei calificativul „A-” cu perspectivă stabilă.

Preşedintele executiv al Google, Eric Schmidt (foto), fost CEO al companiei, a primit bonusuri în valoare totală de 106 milioane de dolari pentru activitatea de anul trecut, din care 6 milioane de dolari cash şi acţiuni de 100 milioane de dolari. Cele 6 milioane de dolari în cash vor fi plătite în luna februarie şi reprezintă „recunoaşterea contribuţiilor sale la performanţele Google din anul fiscal 2013“, potrivit documentelor transmise de companie Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, citate de Wall Street Journal. Pachetul de acţiuni în valoare de 100 milioane de dolari va fi acordat miercuri, iar titlurile nu sunt tranzacţionabile până în luna mai a anului 2015. În anul 2012, compensaţia totală a lui Schmidt la Google a totalizat 7,6 milioane de dolari, după ce a primit în 2011, odată cu preluarea poziţiei de preşedinte executiv al consiliului de administraţie, un bonus în acţiuni de 100 milioane de dolari. Schmidt lucrează la Google din anul 2001 şi a ocupat funcţia de CEO timp de 10 ani. Cofondatorul Google Larry Page a preluat în 2011 funcţia de CEO.

Compania chineză de comerţ electronic Alibaba este evaluată de marile bănci, înainte de o posibilă listare la bursă, la peste 150 miliarde de dolari, aproape de capitalizarea Facebook, după vânzări şi profit în creştere puternică, potrivit Bloomberg. Valoarea Alibaba Group Holding a crescut cu 28% faţă de estimările vehiculate în piaţă în luna octombrie, după ce compania a înregistrat un profit de 792 milioane de dolari pentru perioada iulie-septembrie, în urcare cu 12% faţă de trimestrul anterior. Facebook a avut în aceeaşi perioadă un profit de 422 milioane de dolari, iar rezultatul Yahoo s-a plasat la 297 milioane de dolari. Compania chineză nu îşi publică rezultatele financiare, nefiind listată la bursă, însă anumite cifre sunt cuprinse în raportările financiare ale Yahoo, unul dintre cei mai mari acţionari ai Alibaba. Potrivit Yahoo, veniturile Alibaba au crescut cu 51% în perioada analizată faţă de acelaşi interval al anului anterior.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO