Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

AFP/Mediafax Foto

Autor: Anca Dumitrescu, Daniela Stoican

14.01.2014, 20:25 71

Premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan (foto) este hotărât să întărească controlul guvernului asupra furnizorilor de servicii de internet şi a datelor personale care pot fi găsite pe internet înaintea alegerilor locale şi prezidenţiale programate pentru acest an, ceea ce a provocat valuri de nemulţumire din partea opoziţiei şi a oamenilor de afaceri, scrie The Wall Street Journal. Potrivit unui proiect de lege, care va fi dezbătut în parlament în această săptămână, ministerul comunicaţiilor din Turcia şi directoratul pentru telecomunicaţii (TIB) îşi vor spori controlul asupra furnizorilor turci de servicii de internet, ceea ce-i va permite guvernului să acceseze date fără să aibă aprobare judecătorească. Proiectul de act normativ prevede că furnizorii de servicii de găzduire web sunt obligaţi să stocheze toate informaţiile legate de activitatea online a utilizatorilor pentru o perioadă de doi ani şi să pună aceste informaţii la dispoziţia oficialilor guvernamentali la solicitarea lor. Autorităţile vor putea cere astfel furnizorilor de servicii de internet să blocheze în doar câteva ore şi fără o decizie judecătorească, conţinuturile online considerate ilegale sau care „violează intimitatea” unei persoane.

Congresul SUA a aprobat pentru prima oară din 2009 un acord amplu referitor la modul în care va fi cheltuit bugetul în valoare de 1.012 miliarde de dolari, dar a refuzat să ratifice o majorare a capitalului FMI, prevăzută într-o reformă convenită în 2010, scrie Financial Times. Acordul reprezintă o actualizare a priorităţilor de cheltuieli ale SUA după mai mulţi ani în care guvernul nu putea, din cauza dezacordurilor din Congres, să realoce fonduri şi va preveni blocarea activităţilor guvernamentale, prin finanţarea activităţilor până în septembrie. Reducerea cheltuielilor în cazul multor programe şi refuzul Congresului de a ratifica reforma cotelor de contribuţie a statelor membre ale FMI arată că bugetul strict va limita spaţiul de manevră al preşedintelui Obama, în cel de-al doilea mandat. „Suntem mulţumiţi că am ajuns la un acord bipartit referitor la finanţarea guvernului în 2014“, au declarat într-un comunicat liderii democrat şi republican ai comisiilor însărcinate cu negocierile. Acordul confirmă nivelul de cheltuieli convenit de congresmanul republican Paul Ryan şi senatorul democrat Patty Murray în luna decembrie, dar elimină o tăiere a majorării pensiilor veteranilor cu dizabilităţi, costisitoare din punct de vedere politic.

Bulgaria este gata să-i concesioneze Chinei porturi bulgăreşti de pe Dunăre şi de la Marea Neagră şi autostrăzile, tunelurile, podurile şi complexurile hidroelectrice care vor fi construite între Bulgaria şi România de către companii chinezeşti, a declarat preşedintele Bulgariei Rosen Plevneliev într-un interviu pentru agenţia de presă chineză Xinhua. „Suntem gata să concesionăm porturi bulgăreşti de pe Dunăre şi de la Marea Neagră”, a spus preşedintele. De asemenea, „suntem gata să dăm autostrăzi, tuneluri, poduri şi hidrocentrale care vor fi construite între Bulgaria şi România de partenerii noştri chinezi”, a mai spus el. Plevneliev s-a aflat într-o vizita oficială în China între 12 şI 15 ianuarie, ocazie cu care reprezentanţii celor două ţări au semnat acorduri în domeniul transportului maritim. Şi România a semnat mai multe acorduri de colaborare în domeniul energiei cu China cu ocazia summitului China-Europa Centrală şi de Est găzduit la Bucureşti în noiembrie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO