Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru, Iuliana Enache

04.03.2013, 00:00 67

Irak va lua de anul acesta locul Germaniei drept principala destinaţie a exporturilor Turciei, în condiţiile în care din cauza crizei din zona euro exportatorii turci s-au orientat spre alte pieţe, a declarat guvernatorul băncii centrale Erdem Basci, citat de CNBC. „Europa a fost principalul nostru partener comercial. Din 2010, 60% din exporturile noastre se duc spre Europa, dar acum facem eforturi mari pentru diversificarea pieţelor”, a afirmat Basci. Irak a luat deja locul Italiei, cândva a doua piaţă de desfacere penrtru exportatorii turci. „Este probabil ca în acest an Irak să ia locul Germaniei”, a mai spus guvernatorul. Exporturile către piaţa irakiană au crescut de la 8,3 mld. dolari în 2011 la 10,8 miliarde dolari anul trecut, în timp ce cele către Germania au scăzut de la  13,9 mld. dolari la 13,1 mld. dolari. 

Zeci de mii de bulgari au manifestat ieri în zece oraşe împotriva corupţiei şi sărăciei, cerând înlocuirea elitei politice cu noi reprezentanţi ai cetăţenilor, relatează AFP. La Sofia, peste 7.000 de manifestanţi, potrivit unei estimări a AFP, purtau banere pe care se putea citi: „Mafioţii la închisoare“ sau „Ei sunt mulţi, sunt bogaţi, sunt insolenţi, dar nu vor mai rezista“. La Varna (est), aproximativ 20.000 de manifestanţi au cerut demisia primarului Kiril Iordanov căruia îi reproşează că se supune unui grup economic dominant care „a distrus întreprinderile mici şi mijlocii“, potrivit televiziunii publice BNT. Manifestaţii au fost organizate şi în al doilea oraş ca mărime din Bulgaria, Plovdiv (sud), la Ruse (nord) şi Blagoevgrad (sud-vest), acestea coincizând cu Ziua Naţională a Bulgariei. O ceremonie cu ocazia Zilei Naţionale, organizată duminică la Sofia în prezenţa preşedintelui Rosen Plevneliev, a fost marcată de absenţa publicului, piaţa fiind blocată şi protejată de poliţişti antirevoltă. Plevneliev se străduieşte să formeze un guvern de experţi care să îi succeadă Cabinetului conservator al lui Boiko Borisov, ce a demisionat la 20 februarie sub presiunea manifestaţiilor. O tentativă de dialog a preşedintelui cu protestatarii a eşuat vineri. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO