Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Valoarea proprietăţilor imobiliare vândute prin licitaţii în Grecia de către stat, bănci, companii sau persoane fizice anul trecut s-a dublat comparativ cu 2008, la 4,5 miliarde de euro, scrie Kathimerini. Anul trecut băncilor le-a fost interzis să vândă prin licitaţie locuinţe mai ieftine de 200.000 de euro în care debitorul îşi are reşedinţa, ceea ce înseamnă că vânzările au avut ca obiect proprietăţi de mare valoare. Valoarea proprietăţilor confiscate a crescut de mai mult de două ori în ultimii trei ani, la trei miliarde de euro.

Miliardarul rus Roman Abramovici (foto) a plătit 1,2 milioane de euro pentru a ocupa cea mai mare lojă de pe stadionul naţional din Varşovia pentru meciul Polonia-Rusia de pe 12 iunie din cadrul Campionatului European de Fotbal Euro 2012, scrie Warsaw Business Journal. Nici preşedintele Bornislaw Komorowski şi nici permierul Donald Tusk nu vor ocupa această lojă în timpul meciului. Abramovici, care are o avere estimată la 13,4 miliarde de dolari, se afla în 2011 pe locul 53 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume. Acesta este şi proprietarul clubului de fotbal Chelsea.

Băncile au plasat suma record de 821 de miliarde de euro în depozite la Banca Centrală Europeană (BCE) după ce instituţia a injectat un al doilea val de lichidităţi în sistemul financiar din zona euro, scrie Financial Times. BCE a anunţat miercuri că 800 de bănci au împrumutat 529,5 miliarde de euro prin a doua fază a programului de împrumuturi pe trei ani pentru băncile comerciale, destinat reducerii presiunilor asupra instituţiilor de credit din zona euro. În total, prin cele două licitaţii de fonduri din decembrie şi februarie băncile au împrumutat peste 1.000 de miliarde de euro de la BCE, cu o dobândă de 1%.

China a redus ţinta de creştere economică la 7,5%, de la 8%, nivel vizat încă din 2005, semn că liderii de la Beijing sunt hotărâţi să reducă dependenţa economiei ţării de exporturi şi să se axeze mai mult pe cererea internă, scrie Bloomberg. Beijingul ţinteşte, de asemenea, o inflaţie de 4% anul acesta, la fel ca obiectivul stabilit în 2011.

Fondul suveran chinez China Investment Corporation a primit la sfârşitul anului trecut 30 miliarde dolari (22,7 miliarde euro) pentru investiţii în Europa, scrie Le Monde, care citează China Daily. Fondul a fost înfiinţat în 2007 cu scopul de a investi în companiile străine o parte din enorma rezervă valutară a Chinei care se ridica la finele anului trecut la 3.200 miliarde dolari.

Producţia de petrol a Irakului a depăşit 3 milioane de barili pe zi pentru prima oară în peste 30 de ani, iar autorităţile intenţionează să crească puternic exporturile, în următoarele zile urmând să fie inaugurat un nou terminal marin în sudul ţării, a declarat vicepremierul Hussein al-Shahristani, citat de Thomson Reuters. La nouă ani de la invadarea Irakului care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Saddam Hussein, autorităţile de la Bagdad vor să extindă producţia de petrol ţinută în loc de sancţiuni internaţionale şi război.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO