Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru, Vlad Popescu, Marius Oncu

12.01.2012, 00:01 71

Ministrul bulgar de interne Tsvetan Tsvetanov a învinovăţit companiile de deszăpezire pentru haosul creat pe drumurile din Bulgaria de căderile masive de zăpadă din ultimele zile, scrie agenţia Novinite. "Din analiza pe care am efectuat-o, am stabilit că există vinovaţi de crearea şi amplificarea problemelor din trafic în condiţii de vreme de iarnă. Responsabilitatea cade pe companiile de deszăpezire", a afirmat Tsvetanov.

Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să cumpere mai agresiv de pe piaţa secundară obligaţiunile de stat ale ţărilor cu probleme din zona euro, pentru a susţine Italia şi pentru a preveni "un colaps cataclismic" al euro, a avertizat David Riley, director în cadrul Fitch, citat de agenţia Thomson Reuters. Riley a arătat că prăbuşirea euro ar fi dezastruoasă pentru economia globală. El a precizat că acesta nu este scenariul de bază al Fitch, însă ar putea deveni realitate dacă Italia nu găseşte o soluţie la problemele de ordin financiar cu care se confruntă.

Economia germană a scăzut cu 0,25% în trimestrul al patrulea al anului trecut faţă de trimestrul anterior, dând primele semne de oboseală din cauza crizei datoriilor de stat, şi a crescut cu 3% în 2011, potrivit datelor oficiale preliminare prezentate ieri şi preluate de agenţia Thomson Reuters. Creşterea economică anuală a încetinit de la 3,7% în 2010, cea mai bună cifră înregistrată după reunificare, iar economia germană a depăşit ca performanţe majoritatea economiilor din zona euro pe parcursul anului trecut datorită exporturilor şi cererii interne solide.

Obligaţiunile norvegiene scadente la 10 ani se apropie de paritate cu cele germane, în condiţiile în care investitorii renunţă la activele riscante din zona euro alegând siguranţa Norvegiei, ţara cu cel mai mare surplus bugetar dintre cele cu rating maxim, scrie Bloomberg. Yield-urile obligaţiunilor norvegiene au scăzut miercuri cu 2 puncte de bază la 1,95%, cel mai redus nivel de după 1992. Diferenţa dintre randamentele norvegiene şi cele germane s-a îngustat cu un punct de bază, la 11 puncte de bază. Spread-ul era de peste 50 de puncte de bază la începutul anului. Bondurile guvernamentale germane scadente la 7 şi 10 ani sunt obligaţiunile cu cele mai bune performanţe din acest an.

Vânzările alianţei Renault-Nissan la nivel global, inclusiv partenerul rus AvtoVAZ, au crescut anul trecut cu 10%, la 8,03 milioane de autovehicule, datorită rezultatelor bune ale companiei japoneze în Statele Unite şi China, transmite agenţia Thomson Reuters. Cifrele au fost anunţate marţi seara, la Salonul Auto de la Detroit, de directorul general al Renault şi Nissan, Carlos Ghosn. Vânzările Nissan au urcat cu 14%, la 4,67 milioane de autoturisme şi camionete, în timp ce livrările Renault au crescut cu 4,6%, la 2,72 milioane. AvtoVAZ, deţinut în proporţie de 25% de Renault, a vândut 630.000 de autovehicule.

Spania se pregăteşte pentru o luptă cu economii mai mici, dar cu o situaţie mai stabilă, din nordul Europei, miza fiind păstrarea locului în Consiliul Director, format din şase membri, al Băncii Centrale Europene (BCE), au declarat surse apropiate situaţiei pentru Thomson Reuters. Spania, a patra mare economie a zonei euro, are asigurat, neoficial, un loc în Consiliul Director, la fel ca Germania, Franţa şi Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO