Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Foto: AFP. Alessandro Profumo

Autor: Iuliana Enache, Anca Dumitrescu, Ioana Nita

06.03.2013, 00:00 85

Ministrul belgian de finanţe, creştin-democratul flamand Steven Vanackere, şi-a anunţat marţi demisia şi i-a cerut partidului său să îi găsească un înlocuitor în cadrul Guvernului, a anunţat marţi agenţia de presă belgiană Belga, relatează AFP. Steven Vanackere a "respins orice eroare" într-o polemică legată de cumpărarea unor părţi din Mişcarea Muncitorească Creştină Flamandă (ACW), un organism de care este apropiat", de către banca Belfius, dar a apreciat că atacurile împotriva lui îi subminează capacitatea de a se apăra în timp ce Belgia se pregăteşte de noi măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul public.

Procuratura italiană a deschis o anchetă la Banca Monte dei Paschi di Siena, referitoare la folosirea de informaţii confidenţiale în tranzacţii cu acţiuni ale băncii (insider trading), şi a efectuat percheziţii în trei oraşe, transmite Bloomberg. Cercetările marchează o extindere a unei investigaţii referitoare la mascarea pierderilor de către cea mai veche bancă din lume înainte de a fi nevoită să ceară un ajutor de urgenţă din partea guvernului italian. Foşti directori ai Monte dei Paschi sunt deja cercetaţi sub acuzaţiile de obstrucţionarea autorităţilor de reglementare, manipularea pieţei şi fals în contabilitate, legate de achiziţia băncii Antonveneta, au declarat luna trecută persoane apropiate situaţiei. Percheziţiile au avut loc la adrese din Torino, Milano şi Lecce, legate de doi actuali membri ai consiliului de administraţie al băncii, potrivit unui procuror din Siena. Poliţia financiară a confiscat totodată active în valoare de 6 milioane de euro de la foşti directori în cadrul investigaţiei de fraudă. Directorul general Fabrizio Viola şi preşedintele Alessandro Profumo, numiţi în 2012 pentru redresarea băncii, au obţinut săptămâna trecută 4,1 miliarde de euro de la statul italian pentru consolidarea capitalului. La începutul lunii februarie, Monte dei Paschi a anunţat un impact de 730 milioane de euro după reanalizarea tranzacţiilor cu derivate din 2008 şi 2009.

Câştigurile companiilor din Grecia vor scădea dramatic anul acesta, cifra medie de afaceri urmând să se reducă cu 15,8% faţă de 2012, la 270.000 euro, scrie Kathimerini. Profitul mediu se va situa la aproximativ 7.000 euro, potrivit unui sondaj trimestrial realizat de Confederaţia Naţională a Comerţului din Grecia. Printre cele mai afectate companii vor fi cele din sectorul de retail, unde cifra de afaceri medie va fi cu 30% mai redusă comparativ cu anul trecut. Faţă de 2009, încasările vor fi cu 54,6% mai mici. Sondajul, ale cărui rezultate au fost trimise premierului şi miniştrilor dezvoltării şi al finanţelor, arată că încasările medii ale afacerilor comerciale se vor reduce de la 318.046 euro în 2012 la 267.839 euro anul acesta. Scăderea faţă de anul 2009, înainte ca Grecia să intre în mecanismul de bailout, este de 37%. Grecia a intrat anul acesta în al şaselea an de recesiune economică şi se estimează că PIB-ul va scădea în 2013 cu 4,4% faţă de 2012, conform datelor Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO