Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Ioana Nita, Marius Oncu

26.02.2013, 00:00 73

Franţa este mai deschisă investiţiilor străine decât SUA sau Germania, iar Marea Britanie are dificultăţi mult mai mari cu deficitul bugetar, a declarat ministrul francez al industriei Arnaud Montebourg, citat de publicaţia britanică The Telegraph. El a afirmat că sentimentul anti-francez vizavi de atitudinea ţării privind investiţiile străine face parte dintr-o "campanie negativă" îndreptată contra Franţei. "A spune că Franţa nu iubeşte economia şi companiile ar fi o minciună. Noi avem o tradiţie în privinţa găzduirii companiilor străine care datează de mult timp. Chiar JP Morgan a intrat pe piaţa franceză în 1868", a susţinut Montebourg. Afirmaţiile ministrului francez vin după ce şeful producătorului american de anvelope Titan a declarat săptămâna trecută că ar fi prostie să investeşti în Franţa pentru că angajaţii sunt leneşi, iar "sindicatele sunt nebune".

Volkswagen (VW), cel mai mare producător auto din Europa, ar putea înregistra în primele trei luni ale acestui an prima scădere trimestrială a profitului, în condiţiile în care piaţa auto europeană intră în al şaselea an de declin, scrie Bloomberg. "Profitul din primul trimestru va fi în mod clar mai redus decât în aceeaşi perioadă a anului trecut", a declarat Hans Dieter Poetsch, directorul financiar al VW, într-un interviu acordat presei locale. Creşterea vânzărilor din China, America de Nord şi Rusia a ajutat anul trecut compania germană să compenseze şi chiar să depăşească pierderile înregistrate pe piaţa europeană. Înregistrările de maşini noi din regiune s-au situat în luna ianuarie la cel mai scăzut nivel din 1990, potrivit datelor ACEA. Estimările pentru anul în curs indică în continuare reducerea vânzărilor de maşini noi în Europa.

Cel puţin jumătate dintre greci nu plătesc către stat toate taxele pe care le datorează, în topul listei evazioniştilor aflându-se doctorii, urmaţi de comercianţi şi firme de avocatură şi notariat, potrivit unui studiu al Confederaţiei Naţionale de Retail din Grecia, citat de Kathimerini. De asemenea, circa jumătate din populaţia Greciei ar refuza bonul fiscal dacă ar avea această opţiune, arată studiul, evidenţiind că evaziunea nu este considerată de mulţi cetăţeni ca fiind un lucru rău. Peste 90% din persoanele consultate au afirmat că ar cere bon fiscal dacă ar obţine astfel beneficii. În fruntea topului evazioniştilor se află doctorii (afirmă 88,6% din respondenţi), urmaţi de liber-profesionişti (85,4%), firme de avocatură şi notariat (75,2%), firme de catering (57,9%) şi benzinării (44,1%). Supermarketurile s-au situat în coada listei, cu 17,7%. La studiu au participat 1.600 de persoane şi 1.000 de firme şi companii. Grecia urmează să înregistreze în 2013 al şaselea an de recesiune, în contextul impactului crizei şi măsurilor de austeritate impuse pentru a primi ajutor financiar extern, după ce îndatorarea ridicată a adus finanţele statului în pragul colapsului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO