Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Ioana Nita, Marius Oncu

21.02.2013, 00:00 55

Încrederea investitorilor germani în economie a crescut pentru a treia oară consecutiv şi se află în prezent la cel mai ridicat nivel înregistrat din aprilie 2010, contrar aşteptărilor analiştilor, acesta fiind un semnal că cea mai mare economiei a Europei va reveni pe creştere, scrie CNBC. Indicele calculat de institutul ZEW care arată încrederea investitorilor a crescut de la 31,5 puncte luna trecută la 48,2 puncte. Calculul s-a făcut pe baza unui sondaj realizat în perioada 4-18 februarie pe un eşantion de 272 de analişti. Economia Germaniei s-a contractat cu 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de trimestrul anterior, cea mai slabă performanţă înregistrată din 2009, perioada de vârf a crizei financiare globale.

Deficitul de cont curent al Greciei a înregistrat anul trecut cel mai scăzut nivel de când statul a intrat în zona euro, de 5,58 miliarde euro, aceasta fiind o dovadă că economia răspunde, dar lent, la măsurile dure de austeritate, scrie agenţia Thomson Reuters. Deficitul de cont curent s-a redus în 2012 cu 73% datorită scăderii importurilor şi ratelor de dobândă mai mici plătite după diminuarea datoriei suverane, potrivit datelor băncii centrale a Greciei. Declinul importurilor reflectă reducerea achiziţiilor de utilaje şi echipamente făcute de companiile greceşti. În plus, anul trecut a fost înregistrat un singur automobil nou marca Ferrari, faţă de 21 de maşini ale constructorului italian înmatriculate în 2007, înainte de intrarea ţării în recesiune. Deficitul de cont curent s-a redus de la 9,9% din PIB în 2011 la 2,9% din PIB anul trecut.

Angajaţii francezi primesc salarii mari chiar dacă la un program normal lucrează efectiv doar trei ore pe zi, întrucât alocă o oră pentru pauze şi prânz, iar alte trei pentru discuţii, potrivit şefului companiei americane Titan International, Maurice Taylor, citat de Financial Times. Taylor a publicat miercuri o scrisoare deschisă în cotidianul financiar francez Les Echos adresată ministrului responsabil de industrie Arnaud Montebourg. Atacul şefului Titan International la productivitatea scăzută a angajaţilor francezi ar putea relansa în Franţa dezbaterea privind declinul competitivităţii ţării. "Angajaţii francezi primesc salarii mari, dar lucrează numai trei ore. Primesc o oră pentru pauze şi pentru prânz, vorbesc trei ore şi lucrează trei. Le-am spus asta în faţă angajaţilor membri de sindicat. Mi-au răspuns că ăsta este stilul francez!", a afirmat Taylor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO