Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Anca Dumitrescu, Ioana Nita

20.02.2013, 00:01 94

Bulgaria va revoca licenţa CEZ de operare a reţelei naţionale de electricitate, potrivit premierului Boiko Borisov, iar divizia din Bulgaria a grupului ceh a anunţat că nu a făcut nimic care să justifice o astfel de măsură, relatează Novinite. CEZ furnizează energie pentru peste două milioane de gospodării şi companii din vestul Bulgariei, inclusiv în Sofia. Procuratura din Bulgaria a propus revocarea licenţei CEZ din cauza neregulilor sistematice din activitatea companiei. Anunţurile au avut loc la două zile după ce zeci de mii de bulgari au protestat în peste 20 de oraşe faţă de facturile mari la electricitate. Nu este clar dacă neregulile de care este acuzată compania reprezintă temei legal pentru retragerea licenţei. Ministrul energiei Delian Dobrev a acuzat recent CEZ că a atribuit 80% din comenzile sale unor companii fără să semneze contracte sau să organizeze concursuri. Potrivit datelor citate de Dobrev, CEZ Bulgaria a încredinţat comenzi unor companii asociate companiei-mamă în valoare de 35 de milioane de leva (17,5 milioane euro).

Fidesz, partidul de guvernământ din Ungaria, a solicitat cabinetului să reziste presiunilor de a implementa şi mai multe măsuri de austeritate după ce Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a sugerat că pensiile ar trebui să fie supuse impozitării, scrie The Wall Street Journal. "Nu va fi impus niciun impozit asupra pensiilor", a afirmat purtătorul de cuvânt al partidului Fidesz Gabriella Selmeczi, adăugând că remarca OCDE a fost unul dintre cele mai periculoase atacuri ale unei instituţii străine asupra ţării. Pensiile au devenit principala temă de campanie pentru partidul ungar în cadrul alegerilor generale care vor avea loc în 2014. Trendul demografic din Ungaria este acelaşi ca în Europa de Vest, unde numărul persoanelor active pe piaţa forţei de muncă este cu mult sub populaţia aflată la vârsta pensionării. Câştigarea votului din partea pensionarilor ar reprezenta o creştere a şanselor partidului de a obţine anul viitor o victorie.

Premierul Marii Britanii David Cameron i-a solicitat conducerii băncii RBS să accelereze restructurarea instituţiei şi nu a exclus posibilitatea de a-i oferi populaţiei participaţia statului, scrie publicaţia britanică The Telegraph. Guvernul britanic deţine 82% din acţiunile RBS după ce în 2008 i-a oferit băncii 45 miliarde de lire sterline (52 de miliarde de euro), acesta fiind cel mai mare bailout bancar din istorie. "A fost o instituţie foarte grav afectată de criză şi cred că acum ia măsurile corecte, însă este clar că vrem să accelereze reformele pentru a reface stabilitatea organizaţiei", a afirmat premierul britanic. Întrebat dacă guvernul intenţionează să îşi vândă acţiunile în 2015, Cameron a spus că acest lucru va fi analizat în viitor şi că prioritatea este ca RBS să îşi consolideze bilanţul şi să îşi îmbunătăţească performanţele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO