Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Ioana Nita, Marius Oncu

18.12.2012, 00:00 71

Croaţia nu va cere ajutor financiar de la FMI, deşi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul ţării în categoria "junk", ceea ce ar putea îngreuna accesul statului croat la finanţare, scrie Bloomberg. "Cred că ne putem descurca singuri. Situaţia este dificilă, dar nu catastrofală, şi ne va motiva să analizăm mai bine deciziile luate", a declarat premierul Croaţiei Zoran Milanovic. S&P a retrogradat ratingul de credit al Croaţiei la BBĂ, cel mai ridicat nivel din categoria "junk", motivând că reformele structurale şi fiscale ale ţării sunt insuficiente pentru stimularea creşterii economice şi pentru asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice. Croaţia încearcă să revină la creştere economică după ce economia a scăzut în patru trimestre consecutive. Guvernul de la Zagreb a atras atenţia că deficitul bugetar se va majora atunci când cabinetul va rambursa din datorii şi va începe să contribuie la "cuferele" UE odată cu aderarea sa din iulie 2013. De asemenea, guvernul croat a revizuit în scădere prognoza pentru evoluţia PIB-ului de anul acesta la -1,1%.

Liderii zonei euro au convenit la summitul de la sfârşitul săptămânii trecute ca ministrul de finanţe al Olandei Jeroen Dijsselbloem să devină preşedinte al Eurogroup după retragerea actualului şef Jean-Claude Juncker la începutul anului 2013, potrivit unor surse citate de postul TV german ARD. Dijsselbloem a declarat luni că va analiza oferta dacă i se va propune funcţia de şef al Eurogroup, organizaţie care reuneşte miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro, potrivit ARD, citat de EUobserver Formal, Dijsselbloem trebuie ales la conducerea Eurogroup de către miniştrii de finanţe. Preşedintele Eurogroup are un rol-cheie în combaterea crizei. Miniştrii de finanţe din Germania Wolfgang Schäuble şi Franţa Pierre Moscovici au fost consideraţi favoriţi pentru preluarea funcţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO