Business Internaţional

Stiri din Europa de Est

Stiri din Europa de Est

Autor: Catalina Apostoiu

09.03.2011, 23:10 22

După ce îndepărtarea lui Andras Simor(foto) de la conducerea băncii centraleungare a reprezentat o problemă de prestigiu pentru primul-ministruViktor Orban, guvernul ungar a decis acum să scoată această măsurăde pe agendă, pe fondul opoziţiei ferme exprimate de BCE şiautorităţile de la Bruxelles, potrivit Portfolio.hu.

Producţia industrială a Ungariei a avansat cu15,5% în ianuarie comparativ cu luna anterioară, după un declin de13,3% înregistrat în decembrie, scrie Portfolio.hu. Faţă de aceeaşilună a anului trecut, producţia indudstrială a avut o creştere de13,6%.

Valoarea investiţiilor directe în Cehia aînregistrat o scădere uşoară de la 16,9 mld. de coroane (700 mil.euro) în 2009 la 16,25 mld. coroane anul trecut, relatează PragueDaily Monitor. Numărul proiectelor de investiţii a crescut de la186 la 209. Majoritatea investitorilor au provenit de pe planlocal. Cătălina Apostoiu

Banca naţională a Poloniei a anticipat oîncetinire a ritmului de creştere a economiei în următorii treiani, potrivit Warsaw Business Journal. Banca estimează o creşterede 4,2% a PIB în acest an, de 3,6% în 2012 şi 3,1% în 2013.Economiştii se aşteaptă la o încetinire a consumului pe fondulmajorării preţurilor şi a TVA.

Compania austriacă de construcţii Porr s-ar putearetrage din Ungaria, a anunţat CEO-ul acesteia, Karl-Heinz Strauss,citat de Budapest Business Journal. "Guvernul a ridicat obiecţiiprivitoare la autostrada M6 construită de noi, însă după părereamea problemele sunt de natură politică, nu tehnică. Este posibil săne retragem din Ungaria", a spus Strauss.

Activele fondurilor de pensii private din Ungariaau atins o valoare de 3.102,5 mld. forinţi la sfârşitul anuluitrecut (10 mld. euro), cu 19% mai mult decât la sfârşitul lui 2009,potrivit Budapest Business Journal. Titlurile guvernamentalereprezentau 50,7% din activele fondurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO