Stiri din Europa de Est

Autor: Catalina Apostoiu 09.03.2011

După ce îndepărtarea lui Andras Simor (foto) de la conducerea băncii centrale ungare a reprezentat o problemă de prestigiu pentru primul-ministru Viktor Orban, guvernul ungar a decis acum să scoată această măsură de pe agendă, pe fondul opoziţiei ferme exprimate de BCE şi autorităţile de la Bruxelles, potrivit Portfolio.hu.

Producţia industrială a Ungariei a avansat cu 15,5% în ianuarie comparativ cu luna anterioară, după un declin de 13,3% înregistrat în decembrie, scrie Portfolio.hu. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, producţia indudstrială a avut o creştere de 13,6%.

Valoarea investiţiilor directe în Cehia a înregistrat o scădere uşoară de la 16,9 mld. de coroane (700 mil. euro) în 2009 la 16,25 mld. coroane anul trecut, relatează Prague Daily Monitor. Numărul proiectelor de investiţii a crescut de la 186 la 209. Majoritatea investitorilor au provenit de pe plan local. Cătălina Apostoiu

Banca naţională a Poloniei a anticipat o încetinire a ritmului de creştere a economiei în următorii trei ani, potrivit Warsaw Business Journal. Banca estimează o creştere de 4,2% a PIB în acest an, de 3,6% în 2012 şi 3,1% în 2013. Economiştii se aşteaptă la o încetinire a consumului pe fondul majorării preţurilor şi a TVA.

Compania austriacă de construcţii Porr s-ar putea retrage din Ungaria, a anunţat CEO-ul acesteia, Karl-Heinz Strauss, citat de Budapest Business Journal. "Guvernul a ridicat obiecţii privitoare la autostrada M6 construită de noi, însă după părerea mea problemele sunt de natură politică, nu tehnică. Este posibil să ne retragem din Ungaria", a spus Strauss.

Activele fondurilor de pensii private din Ungaria au atins o valoare de 3.102,5 mld. forinţi la sfârşitul anului trecut (10 mld. euro), cu 19% mai mult decât la sfârşitul lui 2009, potrivit Budapest Business Journal. Titlurile guvernamentale reprezentau 50,7% din activele fondurilor.