Business Internaţional

Stimulente fiscale, amenzi, scutiri de taxe, gratuităţi: cum încurajează guvernele lumii prevenţia în sănătate

Stimulente fiscale, amenzi, scutiri de taxe,...

Autor: Catalina Apostoiu

29.11.2023, 00:06 112

Guvernul Bulgariei va oferi stimulente fiscale cetăţenilor pentru a-şi face examenele medicale anuale obligatorii în scopul îmbunătăţirii sănătăţii publice generale, relatează Euractiv.

Autorităţile fiscale vor returna contribuabililor o contribuţie anuală la asigurările de sănătate, ultima din an mai exact, dacă aceştia merg la medic pentru investigaţiile anuale.

Măsura este menită să-i motiveze pe bulgari, care ocolesc de obicei exa­menele medicale preventive, să se testeze cel puţin o dată pe an, ceea ce ar duce în ultimă instanţă la îm­bunătăţirea sănătăţii publice.

Ministerul bulgar al sănătăţii are aşteptări mari de la proiect. Inves­ti­gaţiile preventive, deşi gratuite, sunt extrem de nepopulare în rândul populaţiei. În acest context, ministe­rul bulgar al sănătăţii a decis să re­curgă la un principiu „morcov şi băţ“. Cei care-şi fac investigaţiile preven­tive fac economii, în timp ce cei care nu le fac vor fi amendaţi.

Totuşi, astfel de amenzi sunt greu de impus, iar oamenii nu sunt inti­midaţi de ele. Guvernul bulgar dez­voltă de asemenea un proiect pentru un calendar electronic preventiv prin intermediul căruia oamenii vor fi informaţi cu privire la cel mai potrivit moment în care-şi pot contacta me­dicul pentru un examen preventiv.

În Marea Britanie, angajaţilor şi companiilor le vor fi oferite zeci de milioane de lire sterline sub formă de scutiri de taxe pentru examinări şi tratamente medicale în efortul de a inversa o creştere puternică a îmbol­năvirilor pe termen lung postpande­mie, potrivit The Times.

Investigaţii, teste de screening şi servicii medicale de prevenţie care ar putea reduce numărul zilelor de boală sau creşte performanţa ar urma să fie oferite fără ca angajaţii sau şefii de companii să plătească taxe pentru ele.

Şefii şi-ar putea reduce de asemenea valoarea taxelor pe care le au de plătit cheltuind mai mult pe servicii de sănătate pentru angajaţi.

Franţa oferă începând cu luna oc­tombrie investigaţii medicale gra­tuite pentru anumite grupe de vârstă, notează connexionfrance.com.

Acestea sunt parte a unei noi campanii de prevenţie.

Cetăţenii francezi cu vârste cuprinse între 45 şi 50 de ani vor putea beneficia de o examinare medicală gratuită ca parte a campaniei. Aceasta oferă examinări medicale pentru trei grupe de vârstă cheie: 20-25, 45-50 şi 60-65.

Examinările vor fi adaptate la fiecare grup de vârstă.

Şi guvernul Indiei a lansat o serie de iniţiative pentru a promova serviciile medicale de prevenţie şi a-i încuraja pe cetăţeni să-şi facă investigaţii medicale regulate. Astfel, sunt oferite beneficii fiscale pentru participarea la examinări medicale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO