Business Internaţional

Statul cu cea mai rapidă creştere economică din Europa are nevoie de mai mult petrol

Statul cu cea mai rapidă creştere economică din Europa are nevoie de mai mult petrol

Foto: Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

20.08.2012, 21:13 1393

Turcia, ţara cu cea mai rapidă creştere economică din Europa, este dependentă de importurile de gaze naturale şi petrol, deşi are producţie, rezerve şi resurse proprii, iar cererea de petrol este în creştere, pe măsură ce propseritatea se extinde, potrivit CNBC.com.

Producţia de petrol a Turciei, şi rezervele de aproximativ 270 milioane barili, nu reuşesc să ţină pasul cu dezvoltarea economică a ţării.

"Nouăzeci la sută din nevoile energetice ale Turciei sunt acoperite din import - atât la gaze cât şi la petrol", spune analistul Enguerran Ripert, adăugând că Turcia consumă aproximativ 670.000 de barili de petrol zilnic, din care 580-590.000 de barili provin din import.

Principalii parteneri pentru Turcia la importul de petrol sunt Rusia, Iraq şi Azerbaijan, precum şi Iran înainte de sancţiunile internaţionale.

O primă consecinţă a acestei dependenţe constă în sumele mari pe care le plăteşte Turcia pentru importuri, sume care sunt extrem de sensibile la fluctuaţiile economice internaţionale.

O alte consecinţă este deficitul de cont curent, care fluctuează puternic în funcţie de cotaţiile internaţionale ale petrolului. "Fiecare 10 dolari în plus la preţul mediu al petrolului adaugă 4 miliarde dolari la deficitul de cont curent (al Turciei)", a spus Ahmet Akarli, din cadrul Goldman Sachs.

Banca Mondială estimează că dacă se menţin actualele tendinţe, consumul zilnic de petrol al Turciei va ajunge la 711.000 de barili în 2016, iar 655.000 de barili vor proveni din import, la un preţ total de 23,67 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO