Business Internaţional

Statul ceh e bun de plata. CME a castigat procesul si 355 mil. dolari

19.05.2003, 00:00 15

Grupul american Central European Media Enterprises sI-a anuntat intentia de a-si extinde reteaua de televiziuni din Europa Centrala dupa ce a castigat procesul intentat guvernului ceh privind preluarea ilegala a postului TV Nova. CME va primi despagubiri de 355 de milioane de dolari dupa ce o instanta internationala de arbitraj cu sediul in Stockholm a admis ca executivul ceh nu a protejat corespunzator investitia in Nova TV. Sentinta este definitiva.
Decizia tribunalului inchide capitolul disputei dintre CME sI omul de afaceri sI politicianul local Vladimir Jelezny. Totul a pornit de la postul de televiziune Nova TV, fondat de CME la mijlocul anilor '90, impreuna cu un partener local, firma CET 21, care detinea si licenta de emisie. Aceasta companie, aflata in proprietatea cehului Vladimir Jelezny, a decis in 1999 sa rupa legaturile cu firma de peste ocean, dupa care a relansat postul de televiziune, scotandu-i astfel din afacere pe cei de la CME. Saptamana trecuta Jelezny  a fost inlaturat din functia de director executiv al postului Nova, dpua ce anterior a fost obligat de justitie sa plateasca CME 29 de milioane de dolari  pentru incalcarea contractului. Plecare lui Jelezny ar putea, apreciaza Financial Times, sa duca la declansarea procedurilor de vanzare a postului, aflat intr-o stare financiara precara.
Fred Klinkhammer, directorul executiv al CME spune ca o reluare a operatiunilor in Cehia este putin probabila. "Republica Ceha trebuie sa demonstreze ca are o justitie care functioneaza inainte de a ne intoarce", a spus el. Klinkhammer a precizat ca suma incasata de la guvernul ceh ar putea fi folosita pentru achitarea de datorii sI pentru finantarea de noi achizitii. "Prima idee este de a ne rascumpara obligatiuni de 175 de milioane de dolari care au scadenta in august 2004, fapt care va lasa compania cu lichiditatI de circa 200 de milioane de dolari sI cu posibilitatI suplimentare de finantare de 150 de milioane de dolari", a adaugat directorul CME.  El a adaugat ca CME, care opereaza sase statii TV pe patru continente va licita pentru o licenta de televiziune in Croatia sI exploreaza posibilitatI de dezvoltare in Polonia, Ungaria sI Lituania. In Ungaria, care are deja doi operatori de televiziune comerciali, prospectiunile privesc lansarea unui canal avand ca tinta Budapesta.
CME este actionarul majoritar la posturile de televiziune romanesti Pro TV si Acasa, precum si la postul de radio PROFM. Pe langa posturile din Romania, CME este actionar majoritar la Markiza TV din Slovacia, POP TV si Kanal A din Slovenia, Studio 1Aa€š1 Group din Ucraina.
CME este listata la bursa americana NASDAQ, principalul actionar fiind Roland Lauder, mostenitorul imperiului cosmeticelor Estee Lauder. dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO