Business Internaţional

Statele fost sovietice cauta metode de eficientizare a consumului de gaze

17.05.2006, 00:00 21

Socul creat de preturile ridicate ale gazelor naturale impuse de Rusia au avut si urmari pozitive, manifestate printr-o eficientizare a sectorului energetic in statele Europei de Est.

Intr-o fabrica depasita de pe langa fluviul Nipru, patru furnale ard zi si noapte la temperaturi ce ating 1.500 de grade, folosind aceeasi tehnologie de producere a otelului ca in 1931, data la care acestea au fost puse in functiune, scrie Wall Street Journal Europe.

Furnale ca acestea nu s-au mai vazut in SUA de acum 20 de ani si consuma de doua ori mai multa energie decat cele care folosesc tehnologii moderne. Insa pana anul acesta Ucraina platea doar o cincime din pretul mediu al gazelor naturale furnizate de Rusia celorlalte state, deci producatorii nu s-au grabit sa le inlocuiasca.

Totul s-a schimbat in luna ianuarie a acestui an, cand Rusia, prin gigantul Gazprom care detine monopolul pe piata ruseasca, a dublat peste noapte pretul gazelor naturale catre aceasta tara si a avertizat ca noi majorari vor avea loc in perioada urmatoare. Alexander Kirichko, care conduce fabrica producatoare de otel, n-a mai stat pe ganduri si a facut repede un plan de inlocuire a furnalelor vechi. "Nu exista alternativa", a declarat el.

Cresterea surprinzatoare de pret impusa de Rusia, care a fost urmata la scurt timp de o sistare a furnizarii de gaze naturale catre Ucraina, a crescut temerile europenilor legate de accesul la gazele naturale rusesti, cea mai mare parte a acestora facandu-se prin conductele ucrainene. Insa socul provocat de majorarile de pret are si o parte pozitiva neasteptata, deoarece obliga economiile care irosesc resurse energetice uriase, cele fost sovietice, sa-si restructureze aceste ramuri ale industriei.

Ucraina, cu fabricile sale industriale depasite si cu sistemul de incalzire cu pierderi uriase pe reteaua de distributie, a avut un consum de gaze naturale anul trecut care se ridica aproape de cel al Germaniei, o tara cu un PIB de 10 ori mai mare. Insa acum, companiile ucrainene, care se bazau pe importurile ieftine de gaze naturale, dispunand de un avantaj la exporturile de metale si produse chimice, se lupta sa reduca consumul de gaze naturale sau sa inlocuiasca aceasta sursa de energie.

Preturile in crestere la petrol si gaze naturale forteaza autoritatile guvernamentale de pe tot intinsul globului sa-si reconsidere politicile in domeniul energetic, inclusiv sa gaseasca metode de reducere a consumului de resurse energetice. Presedintele Bush a avertizat companiile americane ca sunt prea dependente de petrolul importat, iar Congresul discuta o serie de masuri legale prin care spera sa limiteze consumul de energie si importurile de petrol. Oficialii Uniunii Europene au semnat un acord de reducere a consumului de resurse energetice cu 20% pana in 2020. Tot pe parcursul acestei perioade, reprezentantii chinezi au pus la punct un plan de reducere a resurselor energetice cu 40% pe unitatea de PIB realizata, in incercarea de a mai potoli cererea mare de importuri energetice, consumul Chinei contribuind in mare masura la cresterile preturilor resurselor energetice pe piata mondiala.

Fostele republici socialiste s-au dezvoltat avand ca suport resursele energetice ieftine din Rusia si Asia Centrala. Acum ele reprezinta atat niste economii risipitoare, cat si o oportunitate de retehnologizare si de reducere a pierderilor, plus, multumita gigantului Gazprom, o mare urgenta.

Schimbarea politicii de pret a Gazprom a fost vazuta ca o razbunare din partea Moscovei pentru revolutia portocalie din Ucraina, care s-a sfarsit prin instalarea la conducerea acestei tari, dupa alegerile din 2004, a unui partid cu deschidere spre Occident. Gazprom a negat orice motivatie politica. Cu toate acestea, efectul acestei decizii a fost acela ca Ucraina, cu o populatie de 50 de milioane, a recurs in timp scurt la un program de reducere a consumului de gaze naturale. Astfel, guvernul a infiintat o agentie de eficientizare energetica care sa puna in aplicare planul si foloseste bani de la bugetul de stat pentru a-l duce la capat.

"Casuta mea postala este plina cu scrisori de la companiile producatoare de metale si cele din domeniul chimic, care ne roaga sa le ajutam sa reduca cheltuielile cu energia", spune Ievgen Suhin, directorul acestei agentii.

Mittal Steel, cea mai mare companie siderurgica din lume, care a cumparat anul trecut o fabrica importanta in Ucraina, a substituit gazele naturale folosite la aprinderea furnalelor, cu o alta resursa, si anume carbunele, reducand astfel consumul de gaz la jumatate. Combinatul achizitionat de Mittal avea anul trecut o cota de 1,5% din consumul total de gaz al Ucrainei.

Georgia, s-a confruntat cu aceleasi preturi ridicate, guvernantii renuntand la planurile de construire a unei centrale electrice pe baza de gaze naturale si vor construi in schimb o hidrocentrala. Reprezentantii Georgiei deruleaza de asemenea un program de reducere a consumului de gaze naturale.

Chiar si pe teritoriul Rusiei preturile la gaze s-au majorat cu 30% anul trecut. Un purtator de cuvant al Gazprom a declarat ca gigantul va efectua o crestere cel putin la acelasi nivel si anul acesta, desi guvernul rus este cel ce va lua decizia finala. Presiuni pentru reducerea consumului au loc si in Rusia, pe masura ce acesta creste mai rapid decat productia, limitand astfel volumul ce ar putea lua calea exportului.

Potentialul de economisire este imens. Daca toate statele fost comuniste din Europa de Est si Asia Centrala ar eficientiza sectorul energetic la nivelul tarilor vest-europene astfel incat sa atinga acelasi consum de energie pe o unitate PIB, consumul mondial ar scadea cu 7,2%, spun oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

De asemenea, o scadere a consumului de gaze naturale in Ucraina si vecinii acesteia ar asigura un volum optim garantat pentru tari precum Germania si Italia. Circa 80% din volumul de gaz rusesc furnizat tarilor Uniunii Europene traverseaza conductele ucrainene, iar restul prin cele ale Belarusului. Cand Rusia a intrerupt la inceputul acestui an furnizarea de gaze naturale catre Ucraina, practic a condus si la scaderea presiunii gazului destinat altor tari europene. Sunt multe obstacole in calea planului ucrainean de eficientizare a sistemului energetic. Finantare este foarte greu de obtinut pentru companii si autoritati locale care nu sunt auditate, acestea fiind de cele mai multe ori neprofitabile si corupte. Instabilitatea Ucrainei pe plan politic a constituit de asemenea o piedica in ducerea pana la capat a planului. "Politicienii nu s-au tinut de promisiuni", a declarat Stanislav Potapenko, coordonatorul programului ucrainean al unei organizatii non-profit denumita Alliance to Save Energy, desi crede ca lucrurile incep sa se schimbe.

Dnepropetrovsk, un oras de 1,2 milioane de locuitori, cu cazinouri luxoase, este un prim exemplu unde consumul ar trebui redus simtitor. Intregul oras este incalzit termic de cazanele municipalitatii. Ele pompeaza apa fierbinte in reteaua de distributie a orasului, prin conductele cu un diametru de un metru si o lungime de peste o suta de kilometri. Conducte mai mici sunt racordate la birouri, magazine si apartamente de bloc. Sistemul de incalzire este unul obisnuit pentru statele fost sovietice.

In Ucraina, incalzirea oraselor in acest mod se face cu pretul a jumatate din consumul de gaz al intregii tari. In teorie ar trebui sa fie mai eficient decat instalarea unor boilere separate in fiecare locuinta, insa mentinerea unei temperaturi minime, preturile subventionate si lipsa unor contoare si termostate care sa controleze temperatura apei au facut din sistem unul foarte ineficient.

"Uite, cum controlam temperatura din locuinte, deschidem o fereastra", spune Aleksei Mikulin, director la institutul din domeniul energetic DenprVNIPIenergoprom. Fereastra de la biroul acestuia era larg deschisa in plina iarna.

Maxim Burtovi, director al unei companii specializate in reducerea consumului energetic numita Energy Alliance, incearca sa deruleze un proiect menit sa readuca pierderile de caldura inapoi in sistemul de incalzire al orasului. El estimeaza ca prin aceasta metoda consumul de gaz ar putea fi redus cu pana la 500 de milioane de metri cubi pe an, echivalentul a 37,4 milioane de euro, la pretul gazelor naturale pe care-l plateste Ucraina companiei Gazprom, si de doua ori mai mult pentru piata mondiala a gazelor naturale.

Daca toate tarile din fostul bloc sovietic ar folosi acest sistem la proportiile pe care tarile vest europene il au, spun reprezentantii agentiei energetice internationale (IEA), ar fi economisiti circa 80 de miliarde de metri cubi pe an. Acest volum este echivalent cu un consum anual al Germaniei pe un an, a treia economie a lumii.

Autoritatile statelor sovietice au avut si in 1986 aceasta initiativa. Insa inainte de a putea fi pus la punct blocul sovietic s-a destramat, moment in care nu au mai existat fonduri suficiente.

Burtovi vrea sa stranga fonduri pentru punerea in functiune a celei de-a doua turbine, pentru un cazan termic si conducte care transporta apa calda la un cost care variaza intre 15 si 40 de milioane de euro, in functie de intinderea proiectului, iar Energy Alliance ar fi platit cu o parte din sumele economisite. Firma doreste derularea si a altor proiecte de acest gen in Ucraina.

Conducerea centralelor electrice sunt foarte entuziasmati de rezultatele acestor proiecte. De-a lungul fluviului Nipru, compania suedeza Alfa Laval lucreaza la un alt proiect de anvergura la sistemul de incalzire al orasului. Firma este aproape de realizarea unei instalatii de aproximativ 250 de statii de incalzire pentru reglarea temperaturii si a volumului de apa calda furnizata catre apartamente. Prin aceasta metoda, consumul de gaze naturale al orasului este redus cu 10% pana la 15%, conform directorului general al companiei, Gennadiy Rudenko.

Un nou program energetic derulat de guvernul ucrainean ca raspuns la socul preturilor urmareste reducerea consumului de gaze naturale cu o treime pana in 2030, chiar daca economia Ucrainei se va tripla pana la acea data. Circa 27 de miliarde de metri cubi pe an ar urma sa fie economisiti, adica circa doua treimi din consumul anual de gaz al Frantei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO