Business Internaţional

Starul rock Bruce Springsteen, inspiraţia economică a ministrului de finanţe din Australia

Starul rock Bruce Springsteen, inspiraţia economică a ministrului de finanţe din Australia

Foto: AFP

Autor: Cătălina Butan

04.08.2012, 10:21 255

Unde îşi găsesc inspiraţia miniştrii de finanţe? Poate în lucrările lui John Maynard Keynes, ale lui Pauk Krugman sau Nouriel Roubini? Nu este şi cazul ministrului australian de finanţe, Wayne Swan. Cel care a primit titlul de Ministrul de

Finanţe al anului 2011 de la revista britanică Euromoney a găsit inspiraţia în munca lui Bruce Springsteen, "The Boss", despre care spune că este unul dintre eroii săi economici.

"Îl poţi auzi pe Springsteen cântând despre fundamentele instabile ale economiei SUA, un subiect controversat astăzi", a afirmat Swan într-un discurs adresat colegilor săi de partid.

În vârstă de 58 de ani, Swan a devenit fan al cântăreţului din New Jersey în studenţie, pe vremea lansării albumului "Born to Run". Swan a citat versurile piesei "Badlands" de pe albumul "Darkness on the Edge of Town": "Săracul vrea să fie bogat, bogatul vrea să fie rege / Şi un rege nu e mulţumit, până când nu conduce totul", avertizând asupra creşterii influenţei politice a miliardarilor cu afaceri în domeniul minier ca Gina Rinehart, cea mai bogată persoană din Australia.

Pentru a-i convinge pe politicieni de raţionamentele economice din cântecele vedetei rock, Swan a mai citat versurile: "Am obţinut un job în construcţii, la compania Johnstown/ Dar în ultimul timp este dificil să-ţi găseşti un loc de muncă, în aceste condiţii economice", din albumul "The River", "Închid fabrica de textile de peste drum de calea ferată/ Băieţi, şeful spune că aceste job-uri pleacă şi nu se mai întorc", din albumul "Hometown" şi versurile "Bancherul se îngraşă, muncitorul de rând slăbeşte/ Aşa a fost şi aşa va fi" din cel mai recent album, "Wrecking Ball".

De la Swan a venit şi un avertisment: "Nu lăsaţi Australia să devină o versiune mai proastă a New Jersey".

Purtătorul de cuvânt al partidului de opozitie, Joe Hockey, nu este cu siguranţă un fan al vedetei din New Jersey. Discursul lui Swan a fost unul "ridicol", a afirmat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO