Business Internaţional

Stânga franceză declanşează operaţiunea: «Salvaţi soldatul Royal», după ce fosta tovarăşă de viaţă a lui Francois Hollande a ratat intrarea în Parlament

Stânga franceză declanşează operaţiunea: «Salvaţi soldatul Royal», după ce fosta tovarăşă de viaţă a lui Francois Hollande a ratat intrarea în Parlament

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

19.06.2012, 17:48 1037

Premierul francez Jean-Marc Ayrault şi Partidul Socialist, învingător în alegerile de duminică, încearcă să-i găsească lui Segolene Royal un post important, după ce ea a ratat intrarea în Adunarea Naţională a Franţei

«Salvaţi soldatul Royal» este cea mai nouă bătaie de cap a stângii franceze învingătoare, susţine Le Figaro. Royal a pierdut fotoliul de deputat în alegerile legislative de duminică, ceea ce a fost un şoc pentru ea. Pentru că nu este un simplu membru socialist din tabăra învingătorului, este fosta tovarăşă de viaţă a preşedintelui Francois Hollande cu care are patru copii.

Chiar dacă nu mai sunt împreună, preşedintele a încercat să o ajute să câştige un mandat de deputat sprijinind-o în campania electorală. chiar dacă fără convingere, iar intenţia finală era ca ea să fie susţinută pentru fotoliul de preşedintă a Adunării Naţionale. Dar a ratat intrarea în Parlament în circumscripţia La Rochelle, fiind învinsă de un socialist disident care fusese dat afară din Partidul Socialist. Şi asta în vreme ce socialiştii câştigau scoruri ameţitoate - 314 locuri în Adunarea Naţională împreună cu aliaţii lor de stânga.

Trebuie să facem ceva pentru Royal, ar fi spus premierul duminică, citat de Le Figaro.

Royal a fost candidata socialistă pentru alegerile prezidenţiale de acum cinci ani şi prima femeie care a intrat în turul al doilea în alegerile prezidenţiale din Franţa, fiind învinsă de Nicolas Sarkozy. Între timp s-a despărţit de Hollande care trăieşte cu o altă femeie. Ea a pierdut apoi cursa internă din Partidul Socialist pentru a fi învestită din nou drept candidată la prezidenţiale din aprilie-mai chiar în favoarea fostului său partener de viaţă care a ajuns, la final, preşedinte.

Înaintea turului al doilea al legislativelor de duminica trecută, actuala parteneră a lui Hollande, Valerie Trierweiler, l-a susţinut pe contracandidatul Segoleney Royal, Olivier Falorni, iar presa a scris pe larg de rivalitatea dintre cele două femei. Socialiştii şi preşedintele au fost puşi în mare dificultate de această situaţie.

Hollande a susţinut-o vag pe Royal care a pierdut în final, ceea ce a constituit un şoc nu doar pentru candidată, dar şi pentru o parte a Partidului Socialist. Cum să procedezi, totuşi, cu Royal, cândva vedetă a socialiştilor?

Royal şi Hollande nu mai sunt în relaţii bune, dar au patru copii împreună. A fost, până la urmă, port stindardul lor stângii.

Iată dilema socialiştilor : «Cum să-l salvezi pe soldatul Royal», după cum scrie Le Figaro cu trimitere la titlul unui film american în vogă în anii trecuţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO